Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

Звернення депутатів Баштанської районної ради сьомого скликання до депутатів Баштанської міської, сільських рад, Миколаївської обласної ради, Миколаївської обласної державної адміністрації щодо збереження назви вулиці Баштанська республіка та недопущен

01/06/2016

Депутати районної ради 25 квітня 2016 року на VІ сесії прийняли рішення районної ради №5 «Про депутатські запити депутатів районної ради        Літвінова Ю.М., Онищука  В.І. щодо недопущення демонтажу пам’ятника героям Баштанської республіки та перейменування вулиці Баштанської республіки в місті Баштанка», на виконання якого було направлено Звернення до Баштанської міської, сільських рад, Миколаївської обласної ради, Миколаївської обласної державної адміністрації, Українського інституту національної пам’яті.
 
Проте від керівників обласної ради та обласної державної адміністрації відповіді не отримано, не надійшла вона і від Українського інституту національної пам’яті. Натомість, головою облдержадміністрації прийнято розпорядження від 21 травня 2016 року №197-р «Про перейменування об’єктів топоніміки та демонтаж пам’ятників та пам’ятних знаків», згідно з яким перейменовано вулиці у місті Баштанка Баштанської республіки на Героїв Небесної Сотні, вулиця Васляєва на Підпільників ОУН і пам’ятник Героям Баштанської республіки підлягає демонтажу, на жаль, не діждавшись висновку Українського інституту національної пам’яті.    
 
Близько 100 років десятки тисяч уродженців та мешканців Баштанського району відчували і відчувають особливу гордість за те, що є нащадками славних синів і доньок героїв Баштанської республіки, слава якої відома далеко за межами не тільки нашого району, а і всієї України.
 
Пам’ятник синам Баштанської республіки у центрі міста завжди був візитною картою та символом міста, а подвиг героїв Баштанської республіки – прикладом гордості, гідності та прагнення до останньої каплі крові захищати свою рідну землю. 
 
Закон України «Про засудження комуністичного та націонал соціалісти-ного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» не забороняє історичне минуле, яке, на нашу думку, було пов’язано з прагненням українського селянства до гідного життя на своїй рідний землі. 
 
Окрім того, ми не можемо не пам’ятати тих 986 нескорених повстанців, які були закатовані у результаті придушення денікінцями баштанського повстання. Не можемо забути про тих, які пережили страшні події 1919 року, а потім загинули у роки сталінських репресій проти селян України. 
 
У зв’язку з цим, пропонуємо повернутися до питання щодо збереження назви вулиці Баштанська республіка та недопущення демонтажу пам’ятника героям Баштанської республіки у місті Баштанка, на період його додатково вивчення призупинити дію вищезазначеного розпорядження голови облдержадміністрації, з чим звертаємося до голови облдержадміністрації Мерікова В.І. та за підтримкою – до депутатів Миколаївської обласної ради, Баштанської міської, сільських рад району.  
 
Нехай пам'ять про наших земляків живе вічно.
 
Заздалегідь дякуємо за взаєморозуміння.
 
З повагою 
депутати Баштанської районної ради
сьомого скликання 
 
Прийнято на VІІ сесії Баштанської районної
ради сьомого скликання 26 травня 2016 року
рішенням районної ради №10
 
 

Всі новини →