Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

Веселиново: об’єднавчі процеси у форматі робочої зустрічі Миколаївського відділення Асоціації міст України

23/06/2016

Процес об`єднання громад у Веселинівському районі став предметом робочої зустрічі у Веселинівській селищній раді за участі  виконавчого директора Миколаївського регіонального відділення Асоціації міст України Тетяни Яблоновської, консультанта з питань комунікацій Олександри Ментель, консультанта з бюджетних питань Юлії Забродкіної, головного спеціаліста управління економіки облдержадміністрації Віталія Федорука. Було обговорено питання розуміння та підтримки населенням реформи децентралізації влади, а також низку інших, які стосуються законодавчих аспектів реформи, кроків реорганізації органів місцевого самоврядування, що увійшли до складу ОТГ, бюджету ОТГ, місцевих податків та зборів, просторового планування, оптимізації мережі загальноосвітніх навчальних закладів.

У робочій зустрічі взяли участь Веселинівський селищний голова Олександр Румянцев, заступник голови райдержадміністрації Анжела Дрозд, керівник апарату РДА Олена Дикусар, начальник фінансового управління Валентина Михайлова.

Веселинівський селищний голова Олександр Румянцев користується заслуженим авторитетом у земляків. Пост селищного голови обіймає з 2010 року, що є свідченням довіри земляків та уваги до його думки.

Олександр Валерійович першим виступив з ініціативою щодо  об`єднання громад Веселинівщини відповідно до Перспективного плану формування спроможних громад Миколаївської області з адміністративним центром у селищі Веселиново.

Ініціативу вже позитивно опрацьовують 4 сільські ради, інші сільські голови зазначили, що питання у процесі вивчення. Річ у тому, що Веселинівський район простягається на чималій території. У людей виникають сумніви, чи буде здатна одна об’єднана територіальна громада надати і забезпечити населення якісними послугами. Слушно зазначити, що робоча група облдержадміністрації, яка робила висновок на основі конкретної формули спроможності, дійшла висновку, що у Веселинівському районі об’єднання  «1 район – 1 громада» - максимально відповідає  запитам  жителів громад. Якщо 3-4 громади-новатори разом з Веселинівською селищною радою приймуть рішення розпочати процес, вони вправі не марнувати час, а можуть діяти й у такому форматі. Закон гарантує можливість подальшого дооб`єднання решти громад до вже сформованого пазлу, - по мірі готовності громади здійснити даний крок.

Під час робочої зустрічі Олександр Румянцев поділився власними думками щодо застосування на місцях нових змін у Податковому та Бюджетному кодексі. Зауважив, що ті сільські ради, на територіях яких представлений бізнес, функціонують підприємства, зокрема, автозаправки, - реально відчули збільшення доходів. З окремих питань висловився критично. 

Тетяна Яблоновська запропонувала консультаційно-інформаційну підтримку з боку Миколаївського регіонального відділення АМУ та окреслила подальші кроки спільної співпраці. Проінформувала, що асоціація всебічно сприяє втіленню виконавчою владою реформи з децентралізації у регіоні.

Асоціація міст України є партнером держави та активним учасником впровадження децентралізаційної реформи в Україні. У 2015 році у рамках Меморандуму про співпрацю з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства АМУ створила в усіх регіонах України офіси з впровадження реформ, зокрема, був створений Офіс реформ у Миколаївські області.

Консультанти, які представляють Миколаївський Офіс реформ, здійснюють діяльність в рамках проекту «ПУЛЬС».  Результатом такої діяльності став Перспективний план формування спроможних громад Миколаївської області. Відповідні плани створені і прийняті практично в усіх областях України. Загалом у 2015 році  159 об’єднаних громад провели  перші місцеві вибори. Торік перші вибори відбулися і в Куцурубській об’єднаній територіальній громаді, яка першою на Миколаївщині скористалася Законом України «Про добровільне об`єднання територіальних громад».

Процес формування спроможних громад продовжується у цьому році, але потребує додаткового поштовху та стимулювання. Станом на червень 2016 року перші вибори відбулися ще у 13 громадах, і, таким чином, сьогодні в Україні вже сформовано 172 об’єднані територіальні громади. На 31 липня призначено перші вибори ще у п’яти ОТГ.

У найближній перспективи на вибори депутатського корпусу громад, що об’єднались, очікують і у нашій області. Це Чорноморська об’єднана територіальна громада, щодо якої облдержадміністрація вже направила листа до ЦВК.

Олександра Ментель, регіональний консультант з комунікацій, висвітлення кращих практик та просування успіхів реформ у Миколаївській області (за проектом «ПУЛЬС»).

Всі новини →