Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

29 вересня - 75 річниця трагедії Бабиного Яру

27/09/2016

Бабин Яр - одне з всесвітньо відомих місць трагедій, які стали символом Голокосту, урочище на північно-західній околиці Києва. За два дні 29 та 30 вересня 1941-го року, по офіційним історичними свідченням, там розстріляли майже 34 тисячі євреїв. З інших джерел лише за 5 днів нацисти розстріляли там майже 150 тисяч українських євреїв. Це були не лише жителі Києва, а і біженці з окупованих українських регіонів, що прибули до міста у надії на порятунок.

Масові розстріли у Бабиному Яру та розташованому поруч із ним Сирецькому концтаборі проводилися і пізніше, аж до звільнення Києва від окупації. Цей злочин тривав майже 103 тижні щовівторка і щоп’ятниці, як годинник.

Під час німецької окупації Києва у 1941—1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів німецькими окупантами за етнічною ознакою — євреїв та циган, мирного населення і радянських військовополонених, а також партійних та радянських активістів, підпільників, членів Організації Українських Націоналістів (переважно членів ОУН-м), заручників, психічнохворих, «саботажників» і порушників комендантської години та тих, хто чимось не догодив владі "вищої раси", яка будувала свій "арійський мир".

Ось декілька встановлених фактів: зокрема, 10 січня 1942 року було страчено близько 100 матросів і командирів Дніпровського загону Пінської військової флотилії, а 18 лютого 1943 року — трьох футболістів київського «Динамо»: Миколу Трусевича, Івана Кузьменка та Олексія Клименка (за деякими даними частина з футболістів були членами НКВД, що і стало причиною розстрілу), що дало привід для створення після війни легенди про так званий «матч смерті». У 1941—1943 роках у Бабиному Яру розстріляно 621 члена ОУН, серед них і відому українську поетесу Олену Телігу разом із чоловіком.

У 1946 році на Нюрнберзькому процесі, згідно з висновками спеціальної державної комісії для розслідування нацистських злочинів під час окупації Києва, наводилася лише приблизна оцінка - близько 100 тисяч осіб. У різних публікаціях даються різні цифри загальної кількості знищених у Бабиному Яру — приблизно від 70 тисяч до 200 тисяч осіб.

На території Баштанського району знаходяться 2 братські могили мирних жителів  єврейської  національності - жертв нацистських переслідувань Другої світової війни, а  саме :

1. Братська могила мирних жителів в селі Плющівка Плющівської сільської ради (до 1946 року с.Єфінгар). Поховано 521 громадянин єврейської національності, розстріляних 10 вересня 1941 року.

2. Братська могила мирних жителів в с.Добре Добренської сільської ради. Поховано 638 громадян єврейської національності.

Згідно рішення виконкому Миколаївської обласної ради депутатів трудящих №357 від 02.07.1971 братські могили взято на державний облік.

В 1978 році в с.Плющівка на місці поховання мирних жителів єврейської національності за кошти їх рідних і близьких та за сприяння сільської ради встановлено пам’ятник, що вшановує пам’ять невинно полеглих жертв нацистських переслідувань. Пам’ятник знаходиться в центрі села.

Цього року вшанування пам’яті загиблих на цьому святому місці відбулося у неділю 18 вересня. На заході були присутні мешканці Плющівки, представники єврейської громади та нащадки, захоронених в братській могилі розстріляних мешканців колонії Єфінгар, які щорічно приїзжають із Миколаєва. Учні Плющівської ЗОШ підготували програму мітингу-реквієму, наприкінці якого встановили лампадки біля пам’ятника, встановленого на місці захоронення.

В с.Добре на місці масового розстрілу мирних жителів єврейської національності, за рахунок благодійних внесків жителів села, рідних та близьких  полеглих та за сприяння сільської ради на сільському кладовищі було встановлено пам’ятник.

Цього року традиційні заходи із вшанування пам’яті страчених добренців відбулися 10 вересня.

за матеріалами інтернет-ресурсу "Ділова Мова

Всі новини →