Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

До 75-річчя Великої Перемоги

08/05/2020

Сьогодні, пообіді, на Пагорбі Слави міста Баштанка відбулися меморіальні заходи до днів пам’яті та примирення (8 травня), а також  перемоги над над нацизмом у Другій світовій війні (9 травня).

Голова райдержадміністрації Олександр Славінський разом із міським головою Іваном Рубським, за участі заступника голови районної ради Миколи Єрешка, голів районної та міської ветеранських організацій Лідії Василівни Андреєвої та Ганни Станіславівни Зюзько, голови районного відділення української спілки в’язнів - жертв нацизму Віктора Григоровича Семененка, військовослужбовців райвійськкомату поклали квіти до Вічного вогню та пам’ятників генералу Ю.Пушкіну, а також Героям Небесної Сотні та борцям за незалежність України.

"Так сталося, що цьогоріч ми вимушені проводити цей захід у такому форматі, але це не заважає нам продовжувати пам'ятати про подвиги людства, яке в сорокових роках минулого сторіччя об'єдналося заради перемоги над нацистською коаліцією на чолі із Німеччиною, - зазначив Олександр Дмитрович. - Але хто б щось там не говорив, світові відомо, що саме наша країна заплатила дуже велику ціну за цю спільну перемогу. Історики зазначають, що у цій війні загинув кожен п’ятий українець. Серед військовослужбовців призову на літо 1941 року уціліли тільки 3% з загальної кількості. Втрати України в Другій світовій війні перевищили 10 млн чоловік. Було зруйновано 700 міст і 28 000 сіл. Війна це велике горе, яке пережили українці в 1939-1945 роках, це великий смуток, який переживаємо ми сьогодні. Згадуючи величезні жертви, які понесло людство у Другій світовій війні, ми українці, нині також схиляємо голови перед світлою пам’яттю тих, хто загинув, захищаючи нашу державу від підлої агресії з боку нашого сусіда. Вічна Слава тим, хто не повернувся додому з війни! Разом ми повинні робити все для того, щоб у нашій країні та по всьому світу панував мир!"

«На жаль, час невблаганно йде вперед. І щороку все менше і менше стає ветеранів. Низько вклоняємось живим свідкам тієї трагедії, чотирьом нашим учасникам бойових дій Другої світової війни: Леоніду Костянтиновичу Лясковському, Петру Пилиповичу Борисову, Ростиславу Георгійовичу Мулярову та Марії Никифорівні Сіпович, − сказав міський голова Іван Рубський. − Я бажаю дорогим ветеранам міцного здоров’я. Велика подяка їм за все, що вони зробили. Вони відстояли Перемогу тоді, а сьогодні наші хлопці роблять те ж саме на Сході України. Вони захищають нашу країну, жертвуючи власним життям. І дуже хочеться здобути Перемогу на тих фронтах, які на сьогоднішній день ще відкриті. Я бажаю всім, щоб швидше в нашій країні настав мир!».

Слова вдячності за Перемогу сказали і представники ветеранських організацій, які можуть годинами пересказувати розповіді наших ветеранів, нажаль переважної більшості яких вже немає поруч із нами.

На завершення заходу, учасники вшанували пам'ять всіх причетних до цієї дійсно Великої Перемоги хвилиною мовчання та запалили свічки пам'яті біля стели Перемоги.

Нагадаємо, що ліворуч, біля входу до Пагорбу Слави знаходиться пам'ятник генерал-лейтенанту Юхиму Григоровичу Пушкіну, котрий загинув 11 березня 1944 року в результаті осколкового поранення під час авіанальоту на Баштанка під Миколаєвом, де розташовувався командний пункт танкового корпусу. Його прах покоїться на меморіальному кладовищі міста Дніпро.

 

Всі новини →