Профілактика отруєння грибами
13/10/2025
З метою здійснення профілактичних заходів серед населення Баштанського району та у зв’язку із початком грибного сезону Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області попереджає про небезпеку отруєння грибами.
Ситуація з отруєннями грибами є актуальною, особливо в осінній сезон, коли з'являється велика кількість дикорослих грибів. З давніх часів гриби вважаються улюбленою стравою людини. Вони містять в собі ряд цінних для людського організму речовин. Однак слід пам’ятати, що крім насолоди гриби інколи приносять великі прикрощі, а буває, що й загрожують життю людини. Гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш’як та ін. Їх вживання іноді закінчується трагічно — грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини.
На жаль, кожен рік в Україні мають місце отруєння, як поодиноких людей, так і цілими сім’ями. Так, за 2021 рік - зареєстровано 189 постраждалих, 26 з яких померли, включаючи дітей;
- 2022 рік - зареєстровано 19 постраждалих від отруєння дикорослими грибами, летальних випадків не було;
- 2023 рік - зареєстровано 50 осередків отруєнь дикорослими грибами, в яких постраждали 72 особи, включаючи 15 дітей;
- 2024 рік - зареєстровано 176 випадків отруєнь грибами, із них – 43 дитини, померло – 10 людей, із них – 4 дитини;
- 2025 рік - Волинь: зафіксовано отруєння десятирічного хлопчика ;
- Івано-Франківщина: у серпні зареєстровано двоє дорослих та троє дітей, які отруїлися після вживання голубінок (сироїжок), смажених та печених на вогні;
- Чернівецька область: зареєстровано 10 випадків отруєнь, з них троє дітей; деякі вживали гриби сирими.
Необхідно пам’ятати, що наслідки отруєнь грибами залежать не тільки від їх виду, а й від віку людини, стану її здоров’я, кількості спожитих грибів. Дітям взагалі заборонено вживання грибів. Також не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю.
Щоб уникнути отруєння запам'ятайте:
- не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності;
- остерігайтеся пластинчатих грибів, не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть -поблизу швидкісних трас чи на радіаційно-забруднених територіях;
- під час посухи грибів краще не брати взагалі, у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини;
- не куштуйте сирі гриби на смак;
- перевірте гриби, особливо ті, які збирали діти, усі сумнівні гриби викидайте;
- не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах;
- ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки — вони помилкові;
- гриби підлягають кулінарній обробці в день збору інакше в них утворюється трупна отрута.
Первинні ознаки отруєння:
Нудота, блювота, головний біль, біль у животі, пронос – з'являються через декілька годин після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.
Перша допомога:
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких негайно зверніться за допомогою до медичного закладу.
Запам'ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Не займайтесь самолікуванням. Радимо всім бути дуже обережними при вживанні та збиранні грибів!
Всі новини →