Bashtanka » News
Home Герої не вмирають News Восьмого скликання Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

26/06/2015

Президент Петро Порошенко наголошує на тому, що Україна, як незалежна і суверенна держава, самостійно вирішуватиме питання визначення статусу своїх територій чи встановлення режиму місцевого самоврядування.

"Ніякого тиску на Україну, українську владу або на мене особисто немає і бути не може, оскільки я здійснювати цей тиск не дозволю, бо я є Президент, Гарант української Конституції і ми будемо вирішувати це виключно виходячи з інтересів України", - сказав Глава держави в інтерв'ю телеканалу "Інтер", коментуючи чутки про нібито тиск на Україну з боку ЄС щодо надання Донбасу особливого статусу.

Він також підкреслив, що, згідно з Конституцією, право встановлення режиму місцевого самоврядування належить виключно носію державної влади - народу України і обраним цим народом представникам - Верховній Раді і Президенту.
Щодо особливого режиму місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей Петро Порошенко підкреслив, що у цьому питанні Україна виконала всі зобов'язання в рамках Мінського процесу - було прийнято відповідний Закон.

"Все, що необхідно, всі зобов'язання, які ми взяли на себе, відображені в цьому Законі", - заявив Президент.

Глава держави також наголосив, що зазначений Закон був врахований і під час розробки змін до Конституції. "Дуже важливо, що в розробці змін до Конституції брали участь і реальні представники Донецька і Луганська, які представляють народ. Для того, щоб уникнути будь-яких тлумачень щодо особливого режиму місцевого самоврядування, Конституційна Комісія запропонувала в перехідних положеннях відобразити, що режим місцевого самоврядування на території Донецької і Луганської областей визначається Законом, і таким чином забезпечила 100% законність тих норм, які проголосовані в Парламенті і які повністю відповідають Мінським угодам", - сказав Петро Порошенко.

Таким чином, підкреслив Президент, після голосування змін до Конституції у Верховній Раді конституційне врегулювання цього питання буде завершено.

Глава держави зазначив, що ці ініціативи були підтримані Венеціанською комісією, і саме у такому формулюванні законопроект щодо зміни до Основного Закону України буде внесено ним до Парламенту.

Всі новини →