Bashtanka » News
Home Герої не вмирають News Восьмого скликання Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

Патріарх Філарет в Миколаївській області освятив новий Храм

19/07/2015

Сьогодні, 19 липня, Патріарх Київський і всієї Руси-України Святійший Філарет освятив новозбудований храм святих первоверховних апостолів Петра і Павла та провів Божественну Літургію.

Голова облдержадміністрації Вадим Меріков привітав Південноукраїнську громаду з відкриттям нової церкви і подякував Патріарха Київського і всієї Руси-України Святійшого Філарета: «Де освячується храм української православної церкви - там мир і любов. В Україні йде війна, гинуть люди, гинуть наші воїни, гинуть мирні жителі. Ми повинні молитися за мир в Україні, ми повинні боротися за нашу рідну землю. Ваша Святосте, миколаївська громада вдячна Вам за Ваші проповіді і молитви в Україні. Спасибі Вам».

За ініціативи голови облдержадміністрації Вадима Мерікова за підтримки депутатів Святішому Філарету вручили медаль «За заслуги перед Миколаївщиною».

«У Вашій особі ми відзначаємо роль духовенства української православної церкви Київського Патріархату у важкі часи, які переживає наша країна», - сказав голова обласної ради Володимира Луста.

В свою чергу Філарет нагородив меценатів і тих, хто активно допомагав у будівництві Храму. Прихід святих первоверховних апостолів Петра і Павла у місті Южноукраїнськ було зареєстровано в 1996 році. Приміщення для богослужінь не було, священики постійно змінювалися.

У 2000 році прихід в Южноукраїнську отримав молодий священик Віктор Бурко. Перші богослужіння проходили в однокімнатній квартирі репресованій радянським режимом Надії Харламовій. Міська влада виділяти приміщення для церкви не поспішала, тому було направлено ряд листів і звернень до Верховної Ради. Після багатьох перипетій було надано приміщення на 1 поверсі одного з міських гуртожитків. Прихід постійно зростав, уже в 2002 році було подано перше клопотання про виділення земельної ділянки під будівництво храму. 3 роки тривав збір дозвільних документів, в 2005 році на свято Петра і Павла встановили хрест і заклали капсулу з листом до нащадків.

У жовтні 2006 року почалися перші роботи зі закладенню фундаменту майбутньої церкви. Будівництво здійснювалося за рахунок віруючих, благодійників, меценатів, мешканців міста та працівників ЮУАЕС. В рамках реалізації суспільно-соціального проекту «ЮУАЕС в православному просторі України» працівники Південно-Українського енергокомплексу взяли активну участь у будівництві та облагороджування Храму. З заробітних плат на будівництво храму в 2014 році було перераховано 276 тисяч 860 грн., В 2015 році - 210 тисяч 388 грн. благодійних внесків.

Всі новини →