Bashtanka » News
Home Герої не вмирають News Восьмого скликання Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

Мінсоцполітики відзначило Миколаївщину в питанні соціального захисту учасників АТО

27/02/2016

Сьогодні, 26 лютого, на селекторній нараді Міністрества соціальної політики з обласними державними адміністраціями, перший заступник Міністра Василь Шевченко відзначив Миколаївську область (а також Житомирську, Вінницьку та Рівненську області) в питанні медичної, психологічної, професійної реабілітації та адаптації учасників АТО.

У селекторі взяли участь заступник голови облдержадмінітсрації Оксана Янішевська, керівник Центру допомоги учасникам АТО Ольга Малярчук, в.о. директора Миколаївського обласного центру зайнятості Дмитро Оборонько, заступник директора департаменту соціального захисту населення Таміла Сербульова. 

В ході селекторної наради, заступник голови облдержадміністрації Оксана Янішевська розповіла про повне виконання розпорядження КМУ від 31.03.2015 №359-р «Про затвердження плану заходів щодо медичної, психологічної, професійної реабілітації та соціальної адаптації учасників антитерористичної операції».

Окрему увагу заступник Міністра приділив придбанню квартир військовослужбовцям та сім’ям загиблих військовослужбовців, відзначивши Миколаївщину, як одну з небагатьох областей, які повністю виконали бюджетну програму «Будівництво (придбання) житла для сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, а також для інвалідів I-II групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції, та потребують поліпшення житлових умов» виділено кошти в сумі 10, 9 млн.грн і придбано квартири всім сім'ям які стояли на черзі.

Бюджетну програму «Забезпечення житлом осіб, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції та/або у забезпеченні її проведення і втратили функціональні можливості нижніх кінцівок» профінансовано на суму 716 тис 750 грн і придбано 2 квартири. Крім того, за рахунок благодійних коштів придбано 4 квартири родинам загиблих учасників АТО.

Проблемне і досі не вирішене питання - статус учасників АТО безвісти зникших, і в результаті  - відсутність будь-яких пільг для їх сімей. На селекторній нараді представники облдержадміністрацій та центрів допомоги учасників АТО звернулися до Міністерства з проханням внесення змін в законодавство.

Так, У Миколаївській області за станом на сьогоднішній день на обліку в органах соціального захисту населення перебувають 5347 учасників антитерористичної операції, демобілізованих учасників антитерористичної операції - 2558.  Спеціалістами центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді відвідано 2232 сім’ї демобілізованих учасників АТО.

Проведення комплексних медичних оглядів учасників антитерористичної операції та демобілізованих забезпечено згідно зі схемою «Єдиного вікна» за місцем проживання. В кожному закладі охорони здоров’я обласного підпорядкування визначено лікарів,  відповідальних за надання медичної допомоги ветеранам війни та демобілізованим.

Медичну допомогу в закладах охорони здоров’я системи МОЗ України отримали – 3185 осіб, з них стаціонарну допомогу – 832 особи, амбулаторну допомогу – 2343 особи; в тому числі психологічну допомогу отримали – 517 осіб.

В окремих районах і містах області при закладах соціального захисту населення створені та діють транспортні служби, які здійснюють перевезення осіб з обмеженими можливостями (у тому числі учасників антитерористичної  операції, які мають поранення, інвалідність) до закладів охорони здоров’я, протезно – ортопедичних підприємств та установ, що надають послуги з реабілітації, лікування та адаптації.

На базі психіатричної лікарні №1 та госпіталю ветеранів війни організовано надання психіатричної та психологічної допомоги кваліфікованими спеціалістами. Госпіталь ветеранів війни співпрацює з територіальними  органами соціального захисту та отримує допомогу від волонтерських організацій та волонтерів-психологів.

На базі Миколаївського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді із залученням психологів університету ім. В.О. Сухомлинського та психологів Миколаївської психологічної кризової служби працює кабінет для проведення індивідуальних консультацій для осіб, які переселилися із зони АТО, військовослужбовців та членів їх сімей.

З обласного бюджету на реалізацію соціального замовлення для  надання послуг з соціально-психологічної підтримки демобілізованих учасників антитерористичної операції та членів їх сімей виділено 99,0 тис. грн. Департаментом соціального захисту населення Миколаївської облдержадміністрації проведено конкурс із залучення бюджетних коштів. Переможець  конкурсу - Всеукраїнська обласна організація «Ініціатива заради життя». Допомогу отримали  376 осіб з числа демобілізованих учасників АТО та членів їх сімей.

 

Всі новини →