Bashtanka » News
Home Герої не вмирають News Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району

До уваги жителів району. В межах Баштанської ОТГ виявлено сказ тварин!

20/01/2021

20 січня, у зв’язку з випадком сказу домашньої кішки в с.Новоєгорівка, рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при Баштанській райдержадміністрації, запровадженні карантинні обмеження та оголошено неблагополучним по сказу с.Новоєгорівка. Рішенням ДНПК затверджений план заходів по локалізації і ліквідації спалаху сказу в неблагополучному пункті.
 
Що таке сказ?
- Сказ - це гостра інфекційна хвороба з тяжким ураженням центральної нервової системи, що спричиняється вірусом. Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Інфікування людини сказом відбувається здебільшого від диких хижих (вовки, лисиці) чи домашніх тварин (коти, собаки), а також сільськогосподарських тварин. Основною причиною захворювання людей на сказ є пізнє звернення за медичною допомогою.
 
Чим небезпечний сказ?
- Захворювання на сказ закінчується смертю хворого у 100% випадків. Тобто, якщо людина захворіла на сказ, врятувати її вже не можливо. Єдиний спосіб порятунку - це вакцинація, яку проводять якомога швидше. Справа в тому, що між інфікуванням та виникненням перших проявів хвороби у людей проходить від 12 днів до 6 місяців, інколи рік. Все залежить від місця укусу: чим ближче до голови, тим швидше вірус проникне в мозок. У дітей захворювання розвивається швидше.
 
Як розпізнати хвору на сказ тварину?
- Головна ознака хворих тварин - зміна поведінки. Дикі тварини втрачають обережність, з'являються в населених пунктах, місцях випасу і утримання худоби, нападають на людей та тварин. Домашні тварини не приймають звичайної їжі, стають неспокійними, через декілька днів – агресивними, з рота тече слина. Буйний період триває кілька днів, після чого розвивається параліч і смерть. Слина хворої тварини містить в собі вірус ще за 10 днів до появи перших ознак захворювання!
 
Щоб запобігти захворюванню на сказ та смерті від цієї особливо небезпечної хвороби необхідно:
- уникати контактів з бездомними та дикими тваринами, постійно пояснювати дітям небезпеку таких контактів;
- якщо покусала або ослинила тварина, потрібно промити рану теплою кип'яченою водою (бажано з господарським милом), а потім 2-3 рази обробити 5% розчином йоду та негайно звернутись в найближчий медичний заклад для проведення антирабічного щеплення. Негайно викликати на місце події ветеринарних фахівців за телефонами: 2-84-35, 2-84-34. Необхідно зробити все, щоб ізолювати підозрювану в сказі тварину (прив'язати, зачинити її, тощо) для подальшого її вивчення фахівцями;
- своєчасно робити щеплення проти сказу домашнім тваринам;
- у разі зміни поведінки домашньої тварини негайно звертайтесь до найближчої ветеринарної служби;
- при виявленні трупів диких тварин не знімайте з них шкіру та терміново повідомляйте до закладів ветеринарної медицини;
- якщо Вас покусала тварина і Вам призначено курс щеплень, не відмовляйтесь від них, не пропускайте процедур, та не переривайте курс щеплень.
 
До уваги жителів села Новоєгорівка, з 22 січня буде проводитись БЕЗКОШТОВНЕ подвірне щеплення собак та котів проти сказу.
 
Лише своєчасна вакцинація захистить ваших домашніх тварин від захворювання і як наслідок Вас.
 
 
 

Всі новини →