Bashtanka » News
Home Герої не вмирають News Восьмого скликання Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

Єлизавета Москаленко ‒ дівчинка, яка бачить цей світ серцем

08/04/2023

Баштанський край завжди славиться людьми ‒ талановитими, щирими, добрими й працездатними, які створюють сьогодення та майбутнє.

Сьогодні, попри війну, хочеться розповісти про юну зіроньку, творчу дівчину з відкритим серцем і глибокою душею – Єлизавету Москаленко, яка проживає у смт Березнегувате Березнегуватської громади. 

Ліза не бачить цей світ, сприймає його лише на дотик, але добре відчуває все душею і серцем. З дитинства дівчинка незряча. Вона не любить, коли оточуючі її через це жаліють, їй це зовсім непотрібно… Єлизавета руйнує всі стереотипи про незрячих людей. Щодня власним прикладом вона доводить усім скептикам, що незрячі – такі ж люди, як усі. Їм тільки потрібно дати шанс та можливість себе проявити, а інколи й допомогти, підтримати.

Ліза Москаленко розкриває всі свої думки і переживання на аркуші паперу – пише вірші, казки, що стали основною розрадою і улюбленим заняттям. У 12 років вона стала автором книги «Країна фантазії», її творчі роботи друкують в українських виданнях. 

«Я мріяла про те, щоб створити збірку власних авторських казок. І от я назбирала достатньо казок і моє бажання здійснилося. Дуже дякую Валентині Бутенко, яка допомогла мені це реалізувати», – говорить Л.Москаленко.

Придбати книгу «Країна фантазії» шрифтом Брайля для незрячих діток і звичайним шрифтом можна за номерами телефонів: (057) 721-29-39, (067) 418-32-09. 

Також казки Лізи опубліковані у книзі «Дітям від дітей», це унікальний проєкт, у якому зібрані творчі роботи незрячих дітей. Прочитайте і ви не пошкодуєте, наскільки глибше вони здатні відчувати й передавати емоції, здавалось би, звичних для нас речей. Для замовлення «Дітям від дітей» телефонуйте за номером телефону (095) 651-94-04. Всі кошти від продажу книг будуть спрямовані на підтримку діток, які не бачать.

Єлизавета багатогранна особистість, має чарівний голос, тож гарно співає пісні, автором, яких є сама. Перші свої знання з вокалу здобула у Березнегуватському Будинку дитячої та юнацької творчості. На сцені впевнено виступала вже із 6 років. Батьки змалечку підтримують доньку у всьому. Вони є і першим читачами її творів, і першими критиками, але роблять вони це з любов’ю.

Дівчина самостійно працює за комп’ютером, який оснащений необхідними програмами для незрячих, користується соціальними мережами, має багато друзів, з якими хоче  тримати постійний зв’язок.

Ліза в свої юні роки досягла вражаюче багато чого! Але вона ніколи не зупиняється на досягнутому. Ця тендітна, красива і, безперечно, унікальна, талановита дівчина має сильний чистий голос, яким зачарувала журі не одного конкурсу. Єлизавета Москаленко є переможницею багатьох районних, регіональних, Всеукраїнських, Міжнародних пісенних фестивалів.

«Музика, спів, написання віршів і казок – це моя доля, це те, що я по-справжньому люблю. А взагалі стараюся йти по життю з оптимістичним настроєм. Адже якщо уникати проблем, опускати руки перед невдачами, нічого в житті не досягнеш», – переконана Єлизавета Москаленко.

Зараз Ліза навчається у Львівській спеціалізованій школі-інтернат №100 для незрячих дітей. Вона є активною учасницею різних соціальних проєктів, завжди активна у суспільному житті школи, має багато шанувальників її творчості. Учителі, які навчають дівчинку, схвально про неї  відгукуються і  помічають її здібності, намагаються всіляко заохотити та підтримати.

У 2020 році вона брала участь в інклюзивному проєкті з вокальною формацією «Піккардійська Терція». Діти, які не бачать, з різних міст України зіграли у Вінниці «Казку на білих лапах». Прем’єру мюзиклу показали на головній сцені міста – у театрі Садовського. Унікальність різдвяної містерії в тому, що разом із метрами Піккардійської терції заспівали серцем десять незрячих дітей, серед яких була й Ліза Москаленко.

Наразі дівчина готується до фіналу Міжнародного конкурсу. Кілька організацій об'єдналися і проводять міжнародний пісенний конкурс авторських пісень серед незрячих, щось на зразок «Євробачення». Вона здобула перемогу серед солістів у відбірковому турі і тепер представлятиме Україну на вищому рівні. «Люди страждають, дітей убивають, а вони лише кажуть, що нас так спасають», саме з цією  авторською піснею дівчина буде виступати на конкурсі.

Крім цього, вона братиме участь у двох благодійних концертах на підтримку ЗСУ «Відчинилося життя», що відбудуться на заході Україні. Ліза заспіває на великій сцені разом з іншими видатними українськими народними артистами…

Зараз у неї зовсім недитяча творчість – читати її вірші та слухати пісні без сліз неможливо, адже здебільшого пише і співає про війну, яка бентежить її дитяче серденько. 

Талановиті діти – це величезне багатство нашої нації, неоціненний національний статок. Нам, дорослим, необхідно навчитися допомагати дитячій особистості віднайти себе і правильно оцінити, обережно підтримувати її розвиток.

Єлизавета не бачить цей світ, але добре його відчуває своїм серцем. Замість співчутливого зітхання, життєва історія цієї 14-річної дівчини викликає захоплення і вдячність за надихаючу рольову модель. 

Бажаємо Лізі подальших успіхів у житті та вдалого виступу на Міжнародному пісенному конкурсі!

 

Вірші Лізи Москаленко.

Він лиш сказав їм «слава Україні!»,

Вони взяли і вбили, просто так.

Він віддано стояв за Батьківщину,

Ми це їм не пробачимо ніяк!

Не маю слів, щоб жах цей описати...

А скільки наших згинуло в бою!

Це просто не можливо передати,

Хоч знаю, переможемо русню!

Звертаюся до тебе, мій герою,

Тримайся, переможемо в війні.

Шаную і пишаюся тобою,

Знай, розцвіте калина навесні...

(березень 2023 р.)

 

Україна

Страждає, плаче ненька-Україна

За мужніх, молодих своїх синів.

У багатьох містах сама руїна,

Та скоро тут не буде ворогів. 

Ми переможем, це запам'ятайте!

Ніколи і нізащо не здамось!

Не віддамо свою країну, знайте,

Бо перешкод таких не боїмось. 

Обов'язково ворогів здолаєм,

Країну відбудуємо свою.

Пісні нові красиві заспіваєм

І скажем один одному: люблю.

 (травень 2022 р.)

 

Подяка героєві України

Я дякую за спокій, мій герою, 

І дякую за те, що я живу. 

Захиснику, пишаюся тобою, 

Стоїш за Україну ти в бою.

Я дякую за мужність і за силу, 

Відвагу в серці, щирість і добро. 

Не знаю, що ми їм не так зробили, 

Та впевнена, що подолаєм зло.

На фронті ти за нас не спиш ночами, 

Я дякую за волю та любов. 

Молитимусь за тебе вечорами

Й за те, щоб мир настав, нарешті, знов.

(січень 2023 р.).

 

Не можу заснути. Сестра написала, що селище наше бомбили. 

Ми що, щось не те москалям цим сказали, 

Чи може не так щось зробили?

Не можу заснути. Від темної думки

Про діток, що втратили маму,

Мені уже зовсім нема порятунку

Гучними від бомб вечорами. 

Не можу заснути. Дивлюся новини.

Там Харків розбитий і Буча.

І мучить все більше усіх щохвилини

Про ворога правда колюча. 

Не можу заснути. За маму молюся. 

Вона у селі залишилась. 

А що ж буде далі? Я дуже боюся. 

І мрію, щоб все це скінчилось.

 (серпень 2022 р.)

Всі новини →