Bashtanka » News
Home Герої не вмирають News Восьмого скликання Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

На підтоплених територіях Баштанщини спостерігається зниження води

13/06/2023

Частина населених пунктів територіальних громад Баштанського району залишаються затопленими через підрив окупантами дамби Каховської ГЕС. До ліквідації наслідків надзвичайної ситуації залучені усі відповідні служби, представник влади, волонтери, рятувальники. Штаб з ліквідації наслідків надзвичайної події пов’язаної з підривом Каховської ГЕС по Баштанському району Миколаївської області продовжує працювати у цілодобовому режимі. Проводиться евакуація мешканців затоплених сіл, надається їм гуманітарна та психологічна допомога. Роботи проводяться за допомогою моторних човнів. Особлива увага приділяється маломобільним верствам населення.

На жаль, маємо двох загиблих людей внаслідок утоплення – чоловік 1970 р. н. (с.Василівка) та жінка 1946 р. н. (с.Нововасилівка).

Складна ситуація залишається у с.Афанасівка Снігурівської ТГ, де проживає 379 мешканців, там повністю відрізані під'їзди до села.

За інформацією Владислава Дмитріва, очільника Баштанської районної військової адміністрації – начальника Штабу ліквідації наслідків надзвичайної події пов’язаної з підривом Каховської ГЕС по Баштанському району Миколаївської області, станом на 12.00 13 червня у Снігурівській міській територіальній громаді, Горохівській та Березнегуватській селищній територіальній громаді підтоплено 388 будинків та 879 жителів евакуйовано. Всього під підтоплення підлягає 30 населених пунктів, із загальною кількість домоволодінь – 6482 одиниць та проживаючого населення – 14129 осіб.

У Снігурівській МТГ підтоплено 263 будинків, 658 осіб евакуйовано. Всього під підтоплення підлягає 13 населених пунктів, загальна кількість домоволодінь – 4986 одиниць та проживаючого населення – 10645 осіб.

На території Горохівської СТГ підтоплено – 125 будинків, 213 осіб евакуйовано.  Всього під підтоплення підлягає 6 населених пунктів, загальна кількість домоволодінь – 601 одиниць та проживаючого населення – 1235 осіб.

У Березнегуватській ТГ підтоплених будинків немає, 8 осіб евакуйовано. Всього під підтоплення підлягає 11 населених пунктів, загальна кількість домоволодінь 743 одиниць та проживаючого населення – 1902 особи. У всіх абонентів відновлено електроенергію. Рівень води спадає, люди повертаються до своїх будинків.

У Баштанському районі, через російський теракт, без електропостачання ще залишаються 2090 споживачів.

На сьомий день після знищення російсько-окупаційними військами Каховської гідроелектростанції, 13 червня, рівень води у водоймах, зокрема Каховському водосховищі, Дніпрі, Інгульцю продовжує знижуватися.

«Сьогодні спостерігається зниження рівня води, у середньому на два метри. Вода поступово відходить від житлових будинків. Працюємо у посиленому режимі. Спільними зусиллями продовжуємо допомагати жителям громад, які постраждали від наслідків підтоплення – доставляємо продукти харчування, питну воду та засоби гігієни. Щиро вдячний волонтерам, представникам Міжнародних організацій, рятувальникам, ЗСУ, небайдужим громадянам та всім, хто  задіяний до ліквідації підтоплень. З початку робіт надійшло багато звернень від мешканців про допомогу. Відпрацьовуємо та надаємо допомогу кожному. Продовжуємо виконувати завдання за призначенням. Енергетики поступово відновлюють електроенергію, там де є така технічна можливість. Попереду на нас ще чекає багато роботи з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, але разом ми подолаємо все», – зазначив Владислав Дмитрів.

Крім цього, епідеміологічна ситуація в зоні небезпеки через підрив росіянами Каховської ГЕС контрольована і стабільна, випадків інфекційних хвороб наразі не зафіксовано. У зоні підтоплення постійно проводиться моніторинг води, підготовка лікарень до потенційних спалахів інфекційних захворювань, повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко в ефірі телемарафону «Єдині новини».

«Сьогодні ми не маємо випадків інфекційних хвороб, пов'язаних із наслідками підтоплення. Було декілька випадків гастроентероколітів, але вони навіть не з цієї території, яка потрапила в зону підтоплення. Епідситуація сьогодні контрольована, стабільна, але напружена», – зазначив очільник МОЗ.

Всі новини →