Bashtanka » News
Home Герої не вмирають News Восьмого скликання Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

Увага!!! Грип птиці!

30/01/2024

25 січня 2024 року на території Баштанського району зареєстровано випадок високопатогенного грипу птиці типу А субтипу Н5 в приватному домогосподарстві мешканки м. Новий Буг.  25 січня на позачерговому засіданні ДНПК при Баштанській районній військовій адміністрації прийнято такі рішення:

-оголошено територію вулиць Сковороди, Чкалова, Одеська міста Новий Буг Баштанського району Миколаївської області неблагополучною (інфікована зона) по високопатогенному грипу птиці і запроваджено карантин з 25.01.2024 р.;

- встановлено буферну зону (зону захисту) радіусом 3 км від епізоотичного осередку, до якої ввійшли населенні пункти: м. Новий Буг, с. Станційне, птахогосподарства відсутні;

- встановлено зону нагляду (спостереження) територію радіусом 10 км від епізоотичного осередку, в яку ввійшли  населені пункти: с. Новодмитрівка, с. Новосілля, с. Загальна Користь, с. Петрівка Новобузької міської ради, птахогосподарства відсутні.

- протоколом ДНПК при Баштанській районній військовій адміністрації від 25.01.2024 р. № 2  затверджено «План заходів щодо ліквідації і недопущення розповсюдження захворювання високопатогенного грипу птиці на території вулиць Сковороди, Чкалова, Одеська міста Новий Буг Баштанського району та зонах захисту і нагляду».

В інфікованій зоні, зонах захисту та нагляду проводяться заходи відповідно до Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України № 547 від 17.10.2011 року.

В інфікованій високопатогенним грипом птиці зоні проводяться такі заходи:

 1. Згідно з рішенням ДНПК №3 від 28.01.2024, встановлено карантинний ветеринарний пост при в’їзді (виїзді) до інфікованої зони а саме, на виїзді з вулиці Одеська на вулицю Гребєннікова. Обмежено рух автотранспорту шляхом встановлення загороджувальних засобів (бетонних плит, автомобільних шин, мішки з піском тощо) а саме:

- проїзди з вулиці Одеська біля будинків №20 і №22, №40 і №42 на вулицю 8 березня;

- виїзди з вулиць Одеська, Чкалова, Григорія Сковороди на вулицю Володимира Мельникова;

- проїзди з вулиці Григорія Сковороди біля будинків №51 і №49, №17 і №19, №9 і №11 на вулицю Зубкова;

- карантинний ветеринарний пост діє на весь період карантину;

- карантин з неблагополучного пункту знімають за рішенням ДНПК при Баштанській РВА через 21 день після проведення всіх заходів згідно «Плану заходів щодо ліквідації і недопущення розповсюдження захворювання високо патогенного грипу птиці на території вулиць Сковороди Чкалова, Одеська міста Новий Буг Баштанського району та зонах захисту і нагляду», та після вилучення, умертвіння та спалювання всієї птиці в інфікованій зоні.

2. Встановлено знаки з написом «Карантин», «В’їзд заборонено».

3. Здійснюється облік птиці, яка утримується в домогосподарствах жителів вулиць Сковороди, Чкалова, Одеська міста Новий Буг.

4. Проводиться стемпінг-аут (вилучення, знищення, спалювання) усього поголів’я птиці, який супроводжується складенням відповідних актів. Відшкодування завданої майнової шкоди (збитків) за вилучену птицю у громадян буде здійснюватися за рахунок Держпродспоживслужби.

5. Забороняється вивезення посліду на поля, допускається перевезення посліду  та  підстилки  в  місця  для  їх складування та знезаражування з дотриманням ветеринарно-санітарних правил.

6. Суворо заборонено переміщення та торгівля птицею і продуктами птахівництва.

Наголошуємо, що дотримання вимог карантину є обов’язковим до виконання фізичними та юридичними особами, виїзд  транспорту з інфікованої зони повинен здійснюватись тільки через  карантинний ветеринарний пост з обов’язковою обробкою коліс дезінфекційним засобом. До осіб, які будуть самовільно розгороджувати закриті проїзди з інфікованої зони (вулиці Сковороди Чкалова, Одеська міста Новий Буг), будуть застосовуватись заходи адміністративного впливу у вигляді штрафу.

Баштанське районна військова адміністрація повідомляє, що пташиний грип — масове захворювання диких птахів та домашньої птиці, спричинене вірусом, який може передаватися від хворої птиці людині. Необхідно утримувати свійську птицю в закритих вольєрах та не допускати контакту з дикою птицею  (лебеді, дикі качки тощо) або синантропною птицею (ворони, горобці, голуби).  

При  найменших ознаках захворювання птиці у домогосподарствах, а також про всі випадки загибелі просимо терміново повідомляти до установ ветеринарної медицини за телефонами:

- Баштанського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області (096 907 2707, 098 816 3388, (05158) 2-84-34);

- Баштанської районної лікарні ветеринарної медицини МОДЛВМ: (05158) 2-84-35, 067 103 7526 – Баштанський відділ; 068 066 4720 – Новобузький відділ; 096 892 4822 – Казанківський відділ; 097 332 4590 – Березнегуватський відділ; 068 820 9779 – Снігурівський відділ.

 

 

 

Всі новини →