Bashtanka » News
Home Герої не вмирають News Восьмого скликання Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

Ігрова залежність чи звичайна захопленість азартною грою?

15/05/2024

Розрізнити ігрову залежність від звичайної захопленості вкрай складно, оскільки багатьом властива схильність до азарту.

Для більшості гравців азартні ігри є просто хобі, розвага у вільний час. Вони ставлять перед собою обмеження, контролюють бюджет та час.

Однак, деякі гравці втрачають контроль, віддають азартним іграм дедалі більше часу, грошей та уваги, ігноруючи при цьому роботу, сім’ю та соціальні зв’язки.

Ігрова залежність, також відома як лудоманія, є патологічним станом, коли особа втрачає контроль над своєю поведінкою під час гри.

Пристрасть до ігор було офіційно визнано Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я (ВООЗ) психічним розладом, а таке поняття як «ігровий розлад» включено до 11-го видання нормативного документа «Міжнародна статистична класифікація хвороб» (МКХ; 6С51; ICD11) та віднесено до розділу 06 «Розлади психіки, поведінки або розвитку нервової системи».

Розлад, пов’язаний з азартними іграми, характеризується моделлю постійної або періодичної поведінки в азартних іграх, що проявляється:

1. порушенням контролю над азартними іграми (наприклад, початок, частота, інтенсивність, тривалість, припинення, контекст);

2. підвищенням пріоритету азартних ігор такою мірою, що азартні ігри отримують перевагу над іншими життєвими інтересами та повсякденною діяльністю;

3. продовженням участі в азартних іграх, попри настання негативних наслідків.

Протягом тривалого часу гравець може приховувати свою залежність від родини та близьких. Тому слід звертати увагу на поведінку, що може свідчити про втрату контролю: збільшення інтенсивності та частоти гри, зміну інтересів, фізичного та емоційного стану, сприйняття реальності.

Важливо розуміти, що наявність будь-яких із зазначених ознак не встановлює медичного діагнозу ігрової залежності (тільки лікар може визначити наявність проблеми та встановити діагноз).

Якщо ви маєте сумніви щодо свого ставлення до азартних ігор, рекомендується звернутися до спеціаліста для оцінки та допомоги.

Публікацію підготовлено в межах проведення КРАІЛ національної інформаційно-роз'яснювальної кампанії.

 

 

Всі новини →