Bashtanka » News
Home Герої не вмирають News Восьмого скликання Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

Африканська чума свиней

22/07/2024

Останнім часом на території України, у тому числі Миколаївської області, відмічається погіршення епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней. Нерідко є випадки виникнення даного захворювання серед свиней, які утримуються фермерськими господарствами, фізичними особами-підприємцями, приватними підприємствами з вирощування зернових, громадянами на територіях колишніх ферм, або на територіях мехбригад, тощо. У більшості випадків у цих підсобних господарствах при утримані свиней не забезпечені заходи біобезпеки, що може призвести до виникнення захворювань та можливе поширення на поголів’я в приватних домогосподарствах населення або інші господарства. Так, 1 липня зареєстрований випадок африканської чуми свиней на території підсобного господарства приватного підприємства, що розташоване в Березнегуватській селищній раді Баштанського району.

Слід наголосити, що африканська чума свиней – гостра вірусна хвороба свиней, яка перебігає блискавично, гостро, підгостро або навіть безсимптомно і характеризується гарячкою, важким диханням, кашлем, втратою апетиту, рвотою, синюшністю шкіри на вухах та п’ятачку, паралічами, проносами з кров’ю, різкою слабкістю та високою смертністю серед захворілих тварин (до 100%).
 
Захворіти можуть дикі та домашні свині всіх порід та будь-якого віку в будь-яку пору року. Зараження відбувається при контакті хворих свиней або свиней вірусоносіїв зі здоровими, при згодовувані продуктів тваринного походження без термічної обробки які містять вірус африканської чуми свиней. Хвороба також розповсюджується через мишовидних гризунів, кровосисних комах, корм, пасовища, одяг, взуття, боєнські відходи транспортні засоби та предмети догляду за тваринами забруднені виділеннями хворих тварин або вірусоносіїв. Лікування та вакцина проти африканської чуми свиней відсутні.
 
Людина цим захворюванням не хворіє!
 
Щоб максимально запобігти зараженню своїх тварин вам необхідно дотримуватися наступних правил:
1. Тримайте тварин у закритих свинарниках і не випускати їх на пасовище.
2. Обов’язково повідомте про наявність у вас свиней свого дільничного ветеринарного лікаря, який зробить щеплення тварині проти класичної чуми свиней (безкоштовно).
3. Закуповуйте доброякісні комбікорми лише на офіційних ринках та вимагайте від продавців супровідні документи, що гарантують якість безпечність та місце походження корму.
4. Не згодовуйте тваринам корми без попередньої термічної обробки.
5. Регулярно здійснюйте обробку ваших тварин проти комах та кліщів.
6. Ретельно та комплексно боріться з мишовидними гризунами.
7. Зберігайте високу санітарну культуру господарювання, не намагайтеся несанкціоновано перевезти живих та забитих тварин без ветдокументів.
8. Здійснюйте подвірний забій тільки при наявності ветеринарного лікаря.
9. Ні в якому разі не купуйте м’ясо або сало на стихійних ринках чи в місцях несанкціонованої торгівлі воно може бути небезпечним!
 
Шановні жителі Баштанського району!
При найменших ознаках захворювання свиней у ваших господарствах, а також про всі випадки загибелі просимо терміново повідомляти до Баштанської районної лікарні ветеринарної медицини за номерам: Баштанського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області (096 907 2707, 098 816 3388, (05158) 2-55-25); Баштанської районної лікарні ветеринарної медицини МОДЛВМ: (05158) 2-84-35, 067 103 7526 – Баштанський відділ; 068 066 4720 – Новобузький відділ; 096 892 4822 – Казанківський відділ; 097 332 4590 – Березнегуватський відділ; 068 820 9779 – Снігурівський відділ.

Всі новини →