Кабінет міністрів України удосконалив норми харчування та організації харчування дітей у закладах освіти з урахуванням умов воєнного стану. Так, Постановою КМУ № 1280 від 08.10.2025 внесені зміни до Постанови КМУ № 305 від 24.03.2021, що стосуються норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.
Під час наради було обговорено зміни до попередніх правил, у тому числі щодо:
- енергетичної та поживної цінності їжі, яка повинна відповідати віковим потребам згідно з нормами МОЗ;
- чотиритижневого сезонного меню, яке складається згідно з нормами споживання харчових продуктів;
- можливості включення перших страв до обідів;
- забезпечення безлактозними молочними продуктами дітей із лактазною недостатністю;
- збільшення норми порцій овочів для учнів віком від 11 років;
- збільшення кількості порцій картоплі, злакових та зернових для учнів, які отримують одноразове харчування (обіди);
- забезпечення учнів початкових класів безоплатним одноразовим харчуванням (сніданком або обідом) у державних та комунальних закладах загальної середньої освіти незалежно від наявності пільгових категорій;
- змінення вимог до поділення на виробничі зони базової кухні, опорної кухні та харчоблоку отримувача готової їжі;
- порядку організації харчування під час перебування у захисних спорудах: визначено перелік продуктів тривалого зберігання, режим харчування, вимоги до приміщень і зон для приготування та споживання їжі;
- можливості списання продуктів, непридатних до використання внаслідок обставин воєнного стану (повітряні тривоги, відсутність електропостачання тощо), та деталізовано механізм організації харчування в умовах надзвичайних ситуацій.
Постанова вводить новий додаток 16 із рекомендованими нормами споживання під час перебування у сховищах — від води та соків до білкових батончиків, консервованих овочів, каш і сухих сніданків.
Звертаємо увагу керівників відділів освіти територіальних громад району, керівників закладів освіти про необхідність приведення перспективних меню у відповідність до вимог шляхом внесення необхідних змін та погодження відкоригованих меню з Держпродспоживслужбою.