Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Нові зміни у нормах та порядку організації харчування дітей у закладах освіти

03/11/2025

Кабінет міністрів України удосконалив норми харчування та організації харчування дітей у закладах освіти з урахуванням умов воєнного стану. Так, Постановою КМУ № 1280 від 08.10.2025 внесені зміни до Постанови КМУ № 305 від 24.03.2021, що стосуються норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.
 
30 жовтня 2025 року спеціалістами відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Баштанського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області була проведена нараду за участю керівників та відповідальних осіб за організацію харчування закладів загальної середньої освіти Баштанського району.
 
Під час наради було обговорено зміни до попередніх правил, у тому числі щодо:
- енергетичної та поживної цінності їжі, яка повинна відповідати віковим потребам згідно з нормами МОЗ;
- чотиритижневого сезонного меню, яке складається згідно з нормами споживання харчових продуктів;
- можливості включення перших страв до обідів;
- забезпечення безлактозними молочними продуктами дітей із лактазною недостатністю;
- збільшення норми порцій овочів для учнів віком від 11 років;
- збільшення кількості порцій картоплі, злакових та зернових для учнів, які отримують одноразове харчування (обіди);
- забезпечення учнів початкових класів безоплатним одноразовим харчуванням (сніданком або обідом) у державних та комунальних закладах загальної середньої освіти незалежно від наявності пільгових категорій;
- змінення вимог до поділення на виробничі зони базової кухні, опорної кухні та харчоблоку отримувача готової їжі;
- порядку організації харчування під час перебування у захисних спорудах: визначено перелік продуктів тривалого зберігання, режим харчування, вимоги до приміщень і зон для приготування та споживання їжі;
- можливості списання продуктів, непридатних до використання внаслідок обставин воєнного стану (повітряні тривоги, відсутність електропостачання тощо), та деталізовано механізм організації харчування в умовах надзвичайних ситуацій.
 
Постанова вводить новий додаток 16 із рекомендованими нормами споживання під час перебування у сховищах — від води та соків до білкових батончиків, консервованих овочів, каш і сухих сніданків.
 
Постанова набрала чинності з моменту опублікування та є обов’язковими для закладів освіти всіх рівнів та підпорядкування.
 
Звертаємо увагу керівників відділів освіти територіальних громад району, керівників закладів освіти про необхідність приведення перспективних меню у відповідність до вимог шляхом внесення необхідних змін та погодження відкоригованих меню з Держпродспоживслужбою.
 
Також, зазначені вимоги необхідно враховувати при здійсненні процедури тендерних закупівель.
 
З питань проведення нарад, вебінарів можна звертатися до відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Баштанського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області на електрону адресу [email protected]
 
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/

Всі новини →