→Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби |
Співпраця Держпродспоживслужби з органами прокуратури Формат: DOC | Добавлен: 27/01/2025 13:20:42 |
231Kb ![]() |
Актуальні питання водопостачання Формат: DOCX | Добавлен: 28/01/2025 09:45:27 |
192Kb ![]() |
Порядок одержання посвідчення на право робіт пов’язаних із пестицидами та агрохімікатами Формат: DOCX | Добавлен: 28/01/2025 09:49:13 |
16Kb ![]() |
Співпраця Держпродспоживслужби з органами прокуратури Формат: DOC | Добавлен: 28/01/2025 16:38:40 |
231Kb ![]() |
Контроль за дотриманням санітарних вимог у захисних спорудах
Баштанським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області проводиться співпраця з органами місцевого самоврядування з питань організації укриттів в закладах освіти. Так, 28.01.2025 року спеціалістами Держпродспоживслужби взято участь у комісійному обстеженні одного з закладів освіти щодо наявності безпечних умов перебування в швидкоспоруджуваній захисній споруді цивільного захисту модульного типу для вихованців та персоналу закладу з урахуванням санітарно-гігієнічних вимог.
Під час обстеження велика увага приділялась оцінці санітарно-технічного та санітарно-гігієнічного стану приміщень, оснащення та обладнання, зокрема оздоблення приміщень, вентиляційної системи, обладнання санвузлів, створення відповідних умов для дотримання правил особистої гігієни, обладнання місць для сидіння/лежання, забезпеченості необхідними меблями, інвентарем, питною водою, засобами для надання невідкладної медичної допомоги (аптечками) тощо.
За результатами комісійного обстеження з представниками комісії проведено круглий стіл, надано консультативну допомогу. Направлено довідку та пропозиції начальнику відділу освіти, культури, молоді та спорту щодо усунення виявлених порушень.
Баштанське районне управління
ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області
Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області продовжується активна співпраця з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, відділами освіти та керівниками закладів з питань підготовки закладів освіти до організації навчання за очною/змішаною формою.
З метою надання методичної допомоги з цього питання 6 лютого Баштанським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області проведено круглий стіл з керівником одного із закладів освіти Баштанської громади щодо створення оптимального безпечного середовища в закладі при переході з дистанційної на очну або змішану форму навчання.
Під час засідання обговорено ряд питань:
- наявність тимчасового укриття, яке має бути облаштоване з дотриманням санітарно-гігієнічних вимог (зокрема розрахунок місць в укритті, санітарно-гігієнічний стан приміщень та обладнання, укомплектованість медичними засобами, наявність достатнього запасу питної води, а у разі відсутності централізованого водопостачання, також і технічної, наявність контейнерів для сухих перекусів, одноразового посуду, облаштування систем освітлення, вентиляції, забезпечення умов для дотримання особистої гігієни, мийних та дезінфекційних засобів тощо);
- визначення режиму та способу організації харчування (за погодженням із засновником закладу) з урахуванням наявної матеріально-технічної бази, вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, особливостей організації освітнього процесу, тривалості перебування здобувачів освіти у закладі тощо;
- організація питного режиму.
За результатами засідання визначено першочергові заходи, направлені на створення безпечних умов для перебування учнів у закладі.
Інфекційні захворювання, що передаються повітряно-крапельним шляхом Формат: DOCX | Добавлен: 12/03/2025 15:44:52 |
16Kb ![]() |
Вимоги до облаштування зон санітарної охорони джерел та об’єктів питного водопостачання Формат: DOCX | Добавлен: 12/03/2025 15:45:59 |
54Kb ![]() |
Значення хімічних речовин, що входять до складу питної води, та їх вплив на стан здоров’я населення Формат: DOCX | Добавлен: 12/03/2025 15:46:35 |
111Kb ![]() |
Ротовірусна інфекція: симптоми та рекомендації щодо профілактики. Формат: DOCX | Добавлен: 24/03/2025 09:55:39 |
349Kb ![]() |
З метою забезпечення епізоотичного благополуччя щодо сказу тварин з 14 квітня 2025 року буде проведена весняна кампанія імунізації диких м’ясоїдних тварин на території мисливських угідь Баштанського району: Казанківське МРГ; Баштанське МРГ; Володимирівське відділення філії «Південний лісовий офіс» ДП «Ліси України»; Баштанське відділення філії «Південний лісовий офіс» ДП «Ліси України».
Контроль за дотриманням санітарних вимог у захисних спорудах
КОНТРОЛЬ ЗА ПИТНИМ ВОДОПОСТАЧАННЯМ
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області, здійснює на постійному контролі питання забезпечення населення якісною питною водою, що надається суб’єктами господарювання на підконтрольній території. У зв'язку з відсутністю виробничого лабораторного контролю за якістю та безпекою питної води у суб'єкта господарювання ФОП Кічулі О.Г. фахівцями Баштанського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області 23 квітня поточного року проведено збір інформації, надіслано до якого є повідомлення про процеси забезпечення якісною питною водою населення селища Казанка, с.Михайлівка, с.Весела Балка, с.Казанка та с.Великоолександрівка Казанківської селищної ради та недопущення епідемії. ускладнень, пов'язаних з проживанням питної води негарантованої якості.
Питання безпечного та якісного харчування в організованих дитячих колективах, формування навичок здорового харчування дітей, дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів на харчоблоках закладів освіти передається на постійний контроль Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.
Основні поняття системи НАССР Формат: DOCX | Добавлен: 20/05/2025 11:25:28 |
471Kb ![]() |
Контроль за питним водопостачанням на території Березнегуватської громади
Питання забезпечення населення якісною та безпечною питною водою є одним із пріоритетних у діяльності Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.
13 травня поточного року фахівцями Баштанського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області проведено збір інформації про процеси забезпечення населення Березнегуватської селищної ради водою гарантованої якості:
- із централізованих водогонів в с-щі Березнегувате, Новоочаків, Сергіївка, Новоукраїнка та громадських колодязів і каптажу «Джерело» в с - щі Березнегувате, які здійснює КП «Послуги-2»;
- із свердловини ПП «Агроеліта» в с. Петропавлівка.
За результатами збору інформації встановлено факт грубого порушення вимог чинного законодавства, а саме: об’єкти централізованого водопостачання утримуються в незадовільному санітарно-технічному стані, порушуються вимоги щодо їх облаштування та утримання, санітарно-захисні зони 1 поясу не огороджені (крім у с. Сергіївка), водонапірні вежі мають корозійні пошкодження, вуличні колонки не облаштовані відповідно до вимог. Громадські колодязі утримуються в незадовільному санітарно-технічному стані, не проводиться механічне очищення та дезінфекція.
Проведено відбір проб води із 10 централізованих водогонів, 3 громадських колодязів, каптажу «Джерело» та свердловини. За результатами лабораторних досліджень води встановлено невідповідність води вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної до споживання людиною», а саме: за мікробіологічними показниками на централізованому водогоні в с. Сергіївка та свердловині в с. Петропавлівка; за санітарно-хімічними показниками всі досліджені зразки не відповідають вимогам по загальній жорсткості, вмісту хлоридів, сульфатів та сухого залишку (крім с. Новоочаків від свердловини № 2045 по вул.Степова).
За результатами збору інформацій та звітів про результати досліджень води суб’єктам господарювання та Березнегуватському селищному голові направлено пропозиції щодо усунення порушень вимог чинного законодавства та встановлено контроль за їх виконанням.
Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області закликає місцеву владу провести необхідні заходи для приведення об’єктів водопостачання у відповідність чинному законодавству.
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/
ЗДІЙСНЕННЯ КОНТРОЛЮ У СФЕРІ ПИТНОГО ВОДОПОСТАЧАННЯ НА ТЕРИТОРІЇ БАШТАНСЬКОГО РАЙОНУ
Фахівцями Баштанського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області, в межах контролю питного водопостачання, 6 травня поточного року проведено збір інформації суб’єктів господарювання, що надають послуги з централізованого та нецентралізованого водопостачання ПП «Лось В.М.» на території Казанківської селищної ради та КП «Вільнозапорізький сільський комунгосп» Вільнозапорізької сільської ради.
В ході проведеного збору інформації відібрано для дослідження 8 зразків питної води в населених пунктах селища Казанка та села Новополтавка.
За результатами отриманих досліджень питної води централізованого та нецентралізованого водопостачання встановлено невідповідність вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (далі -ДСанПіН 2.2.4-171-10) за фізико-хімічними показниками, саме:
- селища Казанка розвідна мережа (вул. Баранчука, 7) – перевищення по загальній жорсткості, вмісту хлоридів, сухого залишку;
- селища Казанка (свердловина №415) – перевищення по загальній жорсткості, вмісту хлоридів;
- село Новополтавка (свердловина) – перевищення по загальній жорсткості, вмісту хлоридів, сухого залишку.
Вода питна з бювету села Новополтавка відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10.
Суб’єктам господарювання та органам місцевого самоврядування надано пропозиції про усунення порушень для вжиття першочергових заходів щодо забезпечення населення питною водою гарантованої якості.
Шановні жителі Баштанського району!
Памятайте: для пиття та приготування їжі використовуйте тільки перевірену воду. Дотримуйтесь безпеки - бережіть себе!
Баштанське районне управління
ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області www.facebook.com/Mykolaivdpss/
КОНТРОЛЬ ЗА ПИТНИМ ВОДОПОСТАЧАННЯМ
Питання забезпечення населення якісною та безпечною питною водою є одним із пріоритетних у діяльності Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.
В травні поточного року фахівцями Баштанського районного управління проведено збір інформації про процеси забезпечення якісною питною водою з об’єктів централізованого водопостачання населення Привільненської сільської рад У зв’язку з порушенням періодичності здійснення виробничого контролю безпечності та якості питної води в обсягах, передбачених чинним законодавством, а саме: ДСанПiН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», з метою недопущення епідемічних ускладнень серед населення, пов’язаних з вживанням питної води негарантованої якості, фахівцями Держпродспоживслужби проведено відбір зразків води з розвідних мереж централізованих водогонів в населених пунктах Привільне, Єрмолівка та Новоукраїнка.
За результатами лабораторних досліджень води, відібраних під час проведення збору інформації, встановлено факт невідповідності питної води вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 за фізико-хімічними показниками в централізованих мережах населених пунктів Привільне, Єрмолівка та Новоукраїнка, за мікробіологічними показниками – в централізованих мережах населених пунктів Привільне (вул.Перемоги, 132 та вул.Шевченка, 1) та Єрмолівка (вул.Центральна). За санітарно-хімічними показниками досліджені зразки питної води не відповідали вимогам по загальній жорсткості, вмісту хлоридів та сухому залишку.
За результатами збору інформації та звіту про результати досліджень води керівнику Комунального підприємства Привільненської сільської ради направлено пропозиції щодо усунення порушень вимог чинного законодавства та встановлено контроль за їх виконанням.
Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області закликає органи місцевого самоврядування здійснити перевірку всіх джерел централізованого водопостачання та провести необхідні заходи для приведення їх відповідно до вимог чинного законодавства.
Пам’ятайте, що безпечна вода це запорука Вашого здоров’я! Будьте здорові!
ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області
www.facebook.com/Mykolaivdpss/
Дотримання вимог проходження профілактичних медичних оглядів
Епізоотична ситуація по сказу на території України є напруженою. Вірус сказу не знає кордонів між областями та районами. Причина у міграції диких звірів і покинутих домашніх улюбленців.
Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області продовжується активна співпраця з органами місцевого самоврядування з питання підготовки таборів з денним перебуванням на базі закладів освіти. Так, 29 травня поточного року фахівцями Баштанського районного управління взята участь у комісійному обстеженні одного зі закладів освіти Казанківської селищної ради з метою визначення готовності до роботи пришкільного табору відпочинку.
Обережно! Ящур!
Ящур – небезпечне захворювання, що призводить до загибелі поголів’я свійських парнокопитних тварин, а також може передаватися людині.
В березні 2025 було зареєстровано спалахи ящуру в Угорщині та Словаччині.
Держпродспоживслужба на всіх рівнях терміново застосовує заходи, щоб не допустити занесення захворювання.
У Закарпатській, Волинській, Львівській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях посилили контроль за клінічним станом та транспортуванням (переміщенням) сприйнятливих до захворювання видів тварин.
Одним із ключових запобіжних заходів стало запровадження заборони на випас парнокопитних тварин у 10-кілометровій зоні вздовж кордону з ЄС. Це стосується великої рогатої худоби, свиней, овець, кіз, буйволів та інших тварин, які сприйнятливі до вірусу.
На кордоні передбачено посилення заходів контролю з міжрегіональних головних управлінь Держпродспоживслужби на державному кордоні, зокрема:
забезпечення пропуску пасажирів та екіпажів транспортів через дезінфікуючі килимки;
проведення дезінфекції транспортних засобів на пунктах пропуску;
забезпечення виконання заборони на ввезення продуктів тваринного походження, в тому числі в ручній поклажі та багажі громадян.
Наразі – кожен повинен посилити увагу.
Передача та поширення
Вірус ящуру міститься у всіх виділеннях і секретах інфікованих тварин. Зокрема, ці тварини видихають велику кількість аерозольного вірусу, який може інфікувати інших тварин. Вірус може бути присутнім у молоці та спермі за 4 дні, до появи клінічних ознак хвороби.
Серед клінічних ознак ящуру – везикули та ураження ротової порожнини, вимені, кінцівок, а також слиновиділення, кульгавість, знижена молочна продуктивність, лихоманка тощо.
Тяжкість спалаху ящуру пов'язана з легкістю, з якою вірус може поширюватися будь-яким або всіма перерахованими нижче шляхами:
інфіковані тварини;
заражені загони/будівлі або заражені транспортні засоби для перевезення тварин;
заражені матеріали, такі як сіно, корм, вода, молоко або біологічні рідини;
забруднений одяг, взуття або обладнання;
інфіковане вірусом м'ясо або інші продукти тваринного походження;
інфіковані аерозолі (поширення вірусу через повітряні потоки).
Тварини, які одужали від інфекції, іноді можуть бути носіями вірусу і спричиняти нові спалахи хвороби.
Наслідки захворювання
Економічні збитки у галузі тваринництва на внутрішньому ринку України
Зменшення експортних можливостей для такої продукції: молоко та молочні продукти, м'ясо сприйнятливих тварин
Просимо власників тварин бути особливо уважними і здійснювати відповідні заходи згідно Інструкції щодо профілактики та ліквідації захворювання тварин на ящур, затвердженої наказом Мінагрополітики від 07.08.2017 № 431.
У разі підозри щодо наявності хвороби у свійських тварин необхідно негайно повідомити:
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області: вул. Вишнева, 2 м. Баштанка, Миколаївська обл., 56101,
тел.: (05158) 2-55-25.
Баштанська районна лікарня ветеринарної медицини МОДЛВМ:
Снігурівський відділ - 068 820 9779;
Баштанський відділ - 067 103 7526;
Березнегуватський відділ - 097 332 4590;
Казанківський відділ – 098 070 25 00;
Новобузький відділ - 068 066 4720
Офіційний вебресурс ГУ в Миколаївській області - https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/
ЯКІСТЬ ПИТНОЇ ВОДИ НА КОНТРОЛІ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ
Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області продовжує здійснювати контроль за виконанням органами місцевого самоврядування Доручення начальника Миколаївської обласної адміністрації №73-д від 30.12.2024 року щодо виконання протокольного рішення чергового засідання регіональної комісії з питань техногенно – екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій до протоколу №15 від 30 грудня 2024 року ( проведення заходів по забезпеченню населення громад доброякісною питною водою).
20 травня поточного року спеціалістами Баштанського районного управління Головного управління ДПСС в Миколаївській області на підставі ч. 13 ст. 4 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» проведений збір інформації з метою отримання відомостей про процеси забезпечення якісною питною водою населення Вільнозапорізької територіальної громади.
З метою визначення факторів, що можуть мати шкідливий вплив на здоров’я людини, виявлення причин та умов, що можуть призвести до виникнення та поширення інфекційних хвороб, масових неінфекційних хвороб, здійснений відбір зразків води для лабораторного дослідження в Миколаївській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби. За результатами досліджень встановлено факт невідповідності питної води за мікробіологічними та фізико-хімічними показниками в централізованих мережах с.Вільне Запоріжжя та с.Показне, за фізико - хімічними показниками в с.Максимівка (водопровід), с. Новоюр’ївка ( водопровід) та пунктах доочистки води в с.Вільне Запоріжжя та с.Новоюр’ївка.
Місцевій владі запропоновано : провести заходи щодо виявлення та усунення вірогідних джерел забруднення питної води в централізованих водогонах, провести ревізію та налагодження установок по доочистці води в с.Вільне Запоріжжя та Новоюр’ївка та розглянути на засіданні місцевої комісії з питань ТЕБ та НС при Вільнозапорізькій сільській раді питання забезпечення населення громади якісною та безпечною для здоров’я людини питною водою.
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/
Основні поняття системи НАССР: 7 кроків, 12 принципів
Баштанське районне управляння Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє про наступне.
Система НАССР (англійською мовою Hazard Analysis and Critical Control Point) – це дієвий інструмент управління безпечністю харчових продуктів, в основі якого лежить аналіз небезпечних чинників та контроль у критичних точках. Ця система ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні чинники, що є визначальними для безпечності харчових продуктів. Вона використовується для забезпечення безпечності харчових продуктів протягом усього ланцюга виробництва й реалізації харчового продукту.
Хибно вважати, що система НАССР потрібна лише виробникам харчових продуктів. Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (ст. 20) визначений обов’язок оператора ринку розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних чинників та контролю у критичних точках. У ст. 21 цього закону є виключення, зокрема вимога щодо застосування системи НАССР не поширюється на операторів ринку, що здійснюють первинне виробництво (виробництво та вирощування продукції, у тому числі збір врожаю, доїння, розведення тварин до моменту забою, полювання на тварин, рибальство та збір врожаю диких рослин), а також пов’язану із цим діяльність таку, як транспортування, зберігання та обробку первинної продукції в місці первинного виробництва тощо.
Отже, система НАССР повинна бути впроваджена й у закладах громадського харчування, і в закладах роздрібної чи гуртової торгівлі, на виробничих потужностях, потужностях зі зберігання чи транспортування харчових продуктів тощо.
Система НАССР охоплює всі потенційні ризики, що можуть впливати на безпечність харчової продукції (біологічні, фізичні, хімічні та алергени), поява яких може бути пов’язана із природою харчового продукту, навколишнім середовищем або як результат відхилень у технологічному процесі виробництва. Ця система розробляється саме для безпечності харчових продуктів і не стосується їх якості, хоча може бути сумісна з іншими системами управління якістю і як результат – представлення на ринку харчових продуктів, що задовольняють очікування споживачів.
Слід розуміти, що система НАССР не є автономною. Без надійного підґрунтя у вигляді впроваджених програм-передумов, належної виробничої практики система НАССР не буде ефективною.
Це запобіжний інструмент контролювання небезпечних чинників, а не засіб реагування на їх виникнення. До того ж, система НАССР не знижує ризики, створені небезпечними чинниками, до нуля, вона розробляється для мінімізації ризику від потенційних небезпечних чинників у харчових продуктах. Ця система змінює акценти, зосереджуючи увагу не на контролі кінцевого харчового продукту, а на етапах його виробництва. Дає відповіді на питання – що може бути шкідливим у харчовому продукті чи у процесі його виробництва і на якому етапі це може відбутися.
Отже, перш ніж переходити до застосування принципів системи НАССР, маємо здійснити ряд підготовчих кроків, які дадуть нам вхідні дані для подальших досліджень цієї системи.
Крок 1. Створення групи НАССР.
Керівництво підприємства повинно зібрати групу фахівців, які володіють конкретними знаннями про технологічний процес виробництва харчових продуктів, має відповідний практичний досвід, досконало знають продукт, що виробляється. До групи НАССР також можуть бути включені зовнішні консультанти. Саме група НАССР несе відповідальність за розроблення плану НАССР.
Крок 2. Опис продукту.
Щоб провести в подальшому аналіз небезпечних чинників, має бути підготовлений опис кінцевого харчового продукту.
Повний опис харчового продукту повинен містити інформацію, яка стосується його безпечності. Допускається в одному описі групувати декілька позицій харчових продуктів, які несуттєво відрізняються за характеристиками, за умови, що інформація стосовно безпечності кожної позиції буде представлена. Цей документ повинен підтримуватись в актуальному варіанті.
Крок 3. Визначення передбачуваного способу споживання продукту.
Групою НАССР визначається правильний і передбачуваний спосіб споживання та використання харчового продукту споживачами, для яких цей продукт призначений. Інформація про те, чи буде в подальшому продукт піддаватись додатковій обробці споживачем чи харчовий продукт готовий до споживання, матиме відношення до аналізу небезпек. Чим менше очікується оброблення харчового продукту кінцевим споживачем, тим вища відповідальність виробника. Цільова група споживачів також має значення, особливо коли враховує чуттєву групу споживачів, наприклад, дітей та осіб похилого віку.
Крок 4. Розроблення блок-схеми технологічного процесу.
Група НАССР розробляє блок-схему технологічного процесу, яка дає чітку і зрозумілу картину всіх етапів виготовлення харчової продукції. Зазвичай, це графічне зображення послідовних етапів, починаючи від приймання сировини й закінчуючи відвантаженням чи реалізацією кінцевого продукту.
Блок-схема може розроблятись як на кожен харчовий продукт (переважно для виробничих потужностей), так і для групи страв чи харчових продуктів (для закладів громадського харчування та торгівлі).
Крок 5. Перевірка блок-схеми технологічного процесу.
Для підтвердження правильності складання блок-схеми технологічного процесу група НАССР повинна перевірити її безпосередньо на підприємстві. У разі виявлення некоректного відображення технологічного процесу – внести зміни до блок-схеми та повторно її перевірити.
Крок 6 (Принцип 1). Аналіз небезпечних чинників.
Ефективна ідентифікація та аналіз небезпечних чинників є ключовим моментом для подальшого розроблення плану НАССР. Для його проведення може застосовуватись так званий
«мозковий штурм», коли кожен із членів групи НАССР висловлює своє бачення небезпек, пов’язаних із харчовим продуктом чи його виробництвом.
Після ідентифікації всіх небезпек проводиться їх аналіз, щоб зрозуміти ризик, пов’язаний із цією небезпекою. Під час аналізу враховують, які заходи контролю можна застосувати для запобігання виникненню, для зменшення до прийнятного рівня або усунення небезпечного чинника та на якому з етапів це можна зробити.
Крок 7 (Принцип 2). Визначення критичних контрольних точок.
На цьому етапі розроблення системи НАССР проводиться визначення точок (місць), які необхідно контролювати для усунення суттєвих небезпечних чинників або мінімізації ймовірності їх виникнення. Для полегшення завдання рекомендується застосовувати так зване «дерево рішень» – послідовність питань, які допомагають визначити ККТ.
Крок 8 (Принцип 3). Установлення критичних меж.
Для кожної критичної контрольної точки повинні бути встановлені критичні межі – крайні прийнятні значення (показники), що відділяють випуск безпечного харчового продукту від небезпечного.
Крок 9 (Принцип 4). Встановлення процедур моніторингу.
Для кожної критичної контрольної точки повинна бути розроблена система моніторингу (контролю) з визначеною періодичністю та зазначенням відповідальної за моніторинг особи.
Крок 10 (Принцип 5). Коригувальні дії.
Група НАССР завчасно розробляє коригувальні дії для кожної критичної контрольної точки, які можна негайно застосувати в разі, коли дані моніторингу свідчать про відхилення від критичних меж.
Крок 11 (Принцип 6). Верифікація (перевірка).
Перевірка, що система НАССР працює правильно й ефективно. Елементом верифікації є валідація.
Крок 12 (Принцип 7). Документування.
Процедура ведення записів та документації, що має відповідати розміру потужності, особливостям технологічних процесів та давати змогу оператору ринку перевіряти впровадження та дієвість заходів із контролю, передбачених системою НАССР.
Баштанське районне управління Головногоуправління Держпродспоживслужби в Миколаївській області
Офіційний вебресурс Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області - https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє про випадок сказу собаки в приватному домогосподарстві села Новоолександрівка Інгульської територіальної громади Баштанського району.
У березні 2025 року на територіях Словаччини та Угорщини (країни Європейського Союзу) зафіксовано випадки ящуру. Також у країнах ЄС періодично реєструють інфекційне захворювання блутанг (синій язик).
З початку року (станом на 26 червня 2025 року) на території Баштанського району зареєстровано 9 випадків захворювання тварин на сказ: ДРХ — 1 випадок; собаки — 6 випадків (зокрема 1 безпритульний); коти — 2 випадки (обидва безпритульні).Сказ — особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин та людини, яке характеризується гострим перебігом, ураженням нервової системи й у 100% випадків закінчується летально.
Африканська чума свиней (АЧС) – вірусне захворювання, яке відноситься до транскордонних, особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин і являється великою загрозою не тільки свинарству неблагополучних регіонів, а й сільському господарству та економіці всієї України.
Особливо небезпечним захворюванням африканську чуму робить його високопатогенний, надзвичайно стійкий у навколишньому середовищі, вірус, різноманітні шляхи його передачі, відсутність вакцини, а також наявність постійного резервуару вірусу в дикій фауні – диких кабанів.
Вірус АЧС в інфікованому гною зберігається до 3 міс, у ґрунті – 4 міс, у трупах – 2,5 міс, в свинарниках – до 3 тижнів, у копчених м’ясопродуктах – 5 – 6 міс, у замороженому м’ясі – до 3 років.
Джерелом збудника інфекції являються хворі та перехворілі на АЧС дикі та домашні свині. З організму інфікованих свиней вірус АЧС виділяється з усіма секретами та екскретами: слиною, сечею, калом, спермою, витіканнями з очей та носової порожнини.
Факторами передачі збудника можуть стати різні об’єкти зовнішнього середовища – корми, вода, гній, підстилка, предмети догляду за тваринами, одяг обслуговуючого персоналу, транспорт, що були контаміновані вірусом, а також трупи загиблих від чуми свиней. Особливо небезпечними є інфіковані продукти харчування, боєнські та кухонні відходи, які неодноразово викликали спалахи АЧС у різних країнах.
Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, гризуни, комахи, не чутливі до нього дикі та свійські тварини, а також люди, що знаходились в епізоотичному осередку.
Зараження відбувається при прямому контакті здорових свиней з інфікованими, а також аліментарним, аерогенним шляхом, через ушкоджену шкіру та кон’юнктиву очей.
Найчастіше доводиться мати справу з гострим перебігом хвороби, який характеризується наступними симптомами: температура підвищується до 42 градусів і на такому рівні утримується аж до загибелі тварини; відзначається залежування, пригнічення, відсутність інтересу до корму, переривчастий подих, іноді з кашлем, хиткість при русі. На шкірі з’являються множинні крововиливи і фіолетово-червоні плями, які при натисканні не бліднуть. У деяких тварин можливий розлад травлення у формі запору або проносу з кров’ю, носові кровотечі, кон’юнктивіт, конвульсії і паралічі.
Засобів специфічної імунопрофілактики хвороби не розроблено. Спроби отримати вакцини виявилися безрезультатними. Лікування хворих свиней заборонено.
З метою запобігання поширення вірусу африканської чуми свиней рекомендуємо:
-утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх контакту з іншими тваринами, сторонніми людьми;
-не допускати відвідування ферм, тваринницьких приміщень сторонніми особами;
-проводити щоденний клінічний огляд всіх свиней з метою виявлення можливого захворювання;
-при обслуговуванні свиней використовувати лише окремий одяг, взуття та інвентар;
-не купувати поросят і продукти тваринного походження від забою свиней на стихійних ринках та в інших неустановлених місцях;
-не проводити подвірний забій та реалізацію свинини без попереднього ветеринарно огляду та ветеринарно – санітарної експертизи м’яса та продуктів забою фахівцями державної ветеринарної служби;
-не переробляти м’ясо загиблих та вимушено забитих тварин – це заборонено і може призвести до подальшого поширення хвороби;
-не використовувати харчові та боєнські відходи тваринного походження для годівлі свиней;
-не викидати трупи свиней та невикористані харчові відходи тваринного походження на сміттєзвалища, за межі населених пунктів, в місцях відпочинку, на узбіччях доріг, біля водоймищ, в лісових насадженнях тощо;
-при виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, та/або при загибелі свиней негайно повідомляти спеціалістів найближчої державної установи ветеринарної медицини.
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області закликає власників тварин дотримуватись вимог біобезпеки та вчасно в разі виявлення захворювання або підозри на нього звертатися до державних установ ветеринарної медицини або до районних, міських управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за місцем проживання (ведення господарства). Так, як головне не допустити поширення цих захворювань.
Контактні дані для повідомлень:
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївський області: вул. Вишнева, 2, м. Баштанка, Миколаївська обл., 56101, тел. (05158)2-55-25
Баштанська районна лікарня ветеринарної медицини МОДЛВМ: (05158) 2-84-35, 067 103 7526 – Баштанський відділ
Казанківський відділ: вул. Робітнича,13, смт. Казанка, Миколаївська область, 56002, тел. 097 332 4590
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області
Facebook – сторінка - https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/
Грип птиці — висококонтагіозна хвороба, що характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання і травлення.
Збудник хвороби – РНК-геномний вірус, який у диких птахів не викликає масового захворювання та важких симптомів, проте, серед домашньої птиці може викликати гострий перебіг захворювання та загибель.
Шляхи передачі та розповсюдження:
Мігруючи, перелітні птахи переносять вірус у нові місця.
Хворі, а також перехворілі птахи виділяють вірус із витіканнями з носової і ротової порожнин, фекаліями, яйцем.
Зараження домашньої птиці відбувається у забруднених виділеннями хворої птиці приміщеннях, через гнізда, вигули, при контакті із контамінованими предметами догляду, а також трупами або тушками забитої птиці, незнешкодженими відходами забою, яйцями.
Поширення інфекції серед птахів збільшує ймовірність прямої її передачі людям при безпосередньому контакті з інфікованими (або мертвими) дикими (або свійськими) птахами або через заражену землю та воду.
Мігруючі водоплавні птахи – основне джерело вірусу в природі, вони є резервуаром вірусу та менш чутливі до інфекції.
Клінічні ознаки:
Загальні для всіх видів птахів: відмова від корму і води; підвищення температури тіла; пригнічення; порушення координації рухів, парези, паралічі; риніт; кон’юнктивіт.
У курей: ціаноз шкірних покривів (зміна кольору гребеня, борідок і кінцівок); набряк підклювного простору; підшкірні геморагії (крововилив) на кінцівках; діарея; зниження виробництва яєць; кашель і чхання.
У водоплавних птахів: нервові явища (викривлення шиї, відсутність реакції на зовнішній подразник, кругові рухи); помутніння рогівки; сліпота.
Алгоритм дій власників птиці при виявлені ознак захворювання: при ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі, необхідно терміново сповістити територіальний орган Держпродспоживслужби у вашому районі або лікаря ветеринарної медицини, який обслуговує ваш населений пункт.
Для профілактики інфекційних захворювань птиці необхідно:
-здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки за наявності ветеринарних супровідних документів;
-з метою проведення необхідних профілактичних заходів, інформувати державну ветеринарну службу про наявність птиці;
-на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
-дотримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу домашньої птиці поза межами дворової території);
-утримувати птахів різних видів окремо;
-виключити можливість контакту домашньої птиці з дикою, особливо водоплавною, і синантропними птахами;
-не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;
-проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
-забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;
-проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території утримання птиці;
-проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;
-дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінювати одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках);
-для специфічної профілактики використовують атенуйовані або інактивовані вакцини.
Контактні дані для повідомлень:
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївський області: вул. Вишнева, 2, м. Баштанка, Миколаївська обл., 56101, тел. (05158)2-55-25
Баштанська районна лікарня ветеринарної медицини МОДЛВМ: (05158) 2-84-35, 067 103 7526 – Баштанський відділ
Казанківський відділ: вул. Робітнича,13, смт. Казанка, Миколаївська область, 56002, тел. 097 332 4590
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області
Facebook – сторінка - https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/
Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області тримає на постійному контролі питання забезпечення населення якісною питною водою, що надається суб’єктами господарювання на підконтрольних територіях. Так, у період з 24.06.2025 по 25.06.2025 року на території Снігурівської міської територіальної громади фахівцями Баштанського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області проведено збір інформації, метою якого є отримання відомостей про процеси забезпечення якісною питною водою населення та недопущення епідемічних ускладнень серед населення, пов’язаних з вживанням питної води.
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє, що всі українські підприємства харчової галузі, а також постачальники та перевізники харчових продуктів повинні впровадити систему управління безпечністю харчування НАССР.
Контроль за безпечністю харчування в закладах освіти України наразі здійснюється за новими правилами.
Окрім впровадження системи НАССР, суб’єкти господарювання мають бути внесені у Державний реєстр потужностей операторів ринку (або, у разі необхідності, отримати експлуатаційний дозвіл). Оператори ринку повинні мати можливість встановити інших операторів ринку, які постачають їм харчові продукти, тобто забезпечити простежуваність.
НАССР в закладах громадського харчування – важливий інструмент для контролю безпеки харчування. Адміністрація закладів зобов’язана впровадити та постійно підтримувати функціонування принципів системи HACCP на харчоблоках. Головним завданням системи HACCP у сфері громадського харчування є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за всіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.
Програма передумов системи НАССР охоплює такі процеси:
1. Належне планування виробничих, допоміжних, побутових приміщень для уникнення перехресного забруднення.
2. Вимоги до стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування тощо, а також заходи щодо захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок.
3. Вимоги до планування та стану комунікацій – вентиляції, водопроводів, електро- та газопостачання, освітлення тощо.
4. Безпечність води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують із харчовими продуктами.
5. Чистота поверхонь (процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних та побутових приміщень та інших поверхонь).
6. Здоров’я та гігієна персоналу.
7. Поводження з відходами виробництва та сміттям, їхній збір і видалення з потужності.
8. Контроль за шкідниками, визначення виду, запобігання їхній появі, засоби профілактики та боротьби.
9. Зберігання та використання токсичних сполук і речовин.
10. Специфікації (вимоги) до сировини та контроль за постачальниками.
11. Зберігання та транспортування.
12. Контроль за технологічними процесами.
13. Маркування харчових продуктів та інформування споживачів.
Система НАССР базується на основних принципах:
- Аналіз небезпечних чинників;
- Виявлення критичних контрольних точок;
- Встановлення критичних меж;
- Встановлення процедури моніторингу;
- Розробка коригувальних дій;
- Зберігання та актуалізація документів;
- Оцінка ефективності.
Важливо, щоб ця система дійсно працювала та була ефективною, а не була тільки на папері. Наявність на підприємстві активної системи управління за безпечністю харчових продуктів НАССР — це надійне підтвердження того, що виробник забезпечує всі умови, які гарантують стабільний випуск якісної і безпечної продукції.
Сподіватися на те, що придбавши «сертифікат про впровадження НАССР» можна працювати без проблем, не варто. Наявність лише сертифікату не є панацеєю, тому що система має ефективно працювати на кожному етапі виробництва харчових продуктів.
НАССР – це організація процесів так, щоб обладнання працювало правильно, а приміщення не становило загрози безпечності харчових продуктів. Недостатньо тільки розробити документацію, потрібно налагодити процеси у такий спосіб, щоб їх описати та надати докази того, що ці процеси дозволяють випускати безпечну продукцію. Розроблення документів без підкріплення лабораторними дослідженнями чи контрольними заходами, спрямованими на процес – не забезпечує впровадження системи НАССР.
Впровадження системи НАССР потрібно розпочинати з аналізу виробничих і допоміжних потоків. Їх необхідно організувати так, аби уникнути перехресного забруднення (забруднення харчових продуктів хімічними, біологічними чи фізичними небезпечними факторами через повітря, воду, людей, інші харчові продукти, допоміжні матеріали для переробки, предмети та матеріали, що контактують з харчовими продуктами). Поточність виробничих процесів організовують у такий спосіб, щоб забезпечити їхнє фізичне розділення або розділення в часі. Фізичне розділення виробничих процесів вимагає належної інфраструктури. Розділення виробничих процесів у часі вимагає дисципліни персоналу та опис процесів. Уникнення перехресного забруднення – комбінація розділення потоків, які можуть негативно впливати на безпечність продукції фізично та у часі.
Система НАССР стосується тільки безпечності харчових продуктів і не стосується їхньої якості.
За не впровадження на потужностях системи НАССР на операторів ринку, згідно зі статтею 65 Закону № 2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», будуть накладені штрафні санкції на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат.
Контактні дані для повідомлень:
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області: вул. Вишнева, 2 м. Баштанка, Миколаївська обл., 56101,
тел.: (05158) 2-55-25.
Баштанська районна лікарня ветеринарної медицини МОДЛВМ:
Снігурівський відділ - 068 820 9779;
Баштанський відділ - 067 103 7526;
Березнегуватський відділ - 097 332 4590;
Казанківський відділ – 098 070 25 00;
Новобузький відділ - 068 066 4720
Офіційний вебресурс ГУ в Миколаївській області - https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/