Bashtanka » News
Home Герої не вмирають News Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району

Відповідь нескореного народу: в Миколаєві розпочала роботу виставка, присвячена історії антинацистського та антирадянського спротиву ОУН та УПА

15/03/2018

У четвер, 15 березня, у виставковій залі міського Палацу культури та мистецтв відбулось відкриття виставки «Українська повстанська армія. Повстання проти нацизму та комунізму», що висвітлює факти з історії УПА під час та після Другої світової війни, в тому числі й маловідомі.

Виставку було створено завдяки спільній роботі Українського інституту національної пам’яті, Центру досліджень визвольного руху, галузевого Державного архіву Служби безпеки України, Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького».

В місті Миколаєві виставка буде працювати до 28 березня, після цього експонати будуть передані до районів області.
 

Довідково:

Завершення Першої світової війни увінчалося спробами створення української держави та війська. Проте втримати незалежність не вдалося. В результаті Україну було знову розділено між сусідніми країнами. В Другій світовій війні історія повторила жорстокий урок для бездержавного народу. За шість років – від 1939 до 1945 близько семи мільйонів українців знову взяли до рук зброю, ставши солдатами семи армій. Із тих семи мільйонів 100 тисяч молодих хлопців та дівчат кинули виклик обом тоталітарним режимам – нацистському та комуністичному. Вони стали воїнами Української повстанської армії.

Українська повстанська армія була не найбільшим військовим формуванням, що зійшлися в смертельному герці на українській землі, але її найважливішою рисою було те, що ця армія була єдиною, створеною самим українським народом. 30 червня 1941 року до Львова увійшла похідна група провідних діячів ОУН. Вони провели збори, де проголосили Акт відновлення держави і створення тимчасового уряду. Нацисти затримали керівників ОУН, тиснули на них, аби ті відкликали Акт 30 червня. Керівництво ОУН категорично відмовилось, німецькі спецслужби розпочали репресії. За гратами опинилось 1,5 тисячі оунівців. Українські націоналісти розгорнули підпільну боротьбу проти гітлерівської окупації.

«Свобода народам! Свобода людині!» - такою була візія українського визвольного руху. Секрет виживання УПА полягав у підтримці людей. Вони постачали повстанцям харчі, одяг, коней, переховували вояків, утримували поранених, вели розвідку. Масова підтримка УПА українцями змусила обох окупантів – нацистів і комуністів відмовитися від частини своїх планів. Боротьба УПА – приклад найтривалішого спротиву комуністичній системі, адже підпілля ОУН діяло на всій території України включно з Кримом і Донбасом.

 

 

Всі новини →