Bashtanka » News
Home Герої не вмирають News Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

Меморіальні заходи до Дня соборності України

22/01/2021

Керівник апарату райдержадміністрації Олександр Гайдаш взяв участь у покладанні квітів до погруддя Тарасові Шевченку, що в центрі міста Баштанка з нагоди Дня Соборності України.
 
У заході взяли участь голова Баштанської районної ради Наталія Олійник, міський голова Олександр Береговий, представники виконкому міської ради, голови ветеранських організацій.
 
Присутні зауважили, що Україна сильна допоки єдина. Саме цього морозного дня 102 роки тому на Софійському майдані Києва відбулася ключова для сучасної України подія на шляху до єдності і незалежності держави – проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР).
 
Четвертий Універсал Центральної Ради:
ІМЕНЕМ УКРАІНСЬКОІ НАРОДНОІ РЕСПУБЛІКИ.
 
Директорія оповіщає народ украінській про велику подію в історіі землі нашоі украінськоі.
 
3-го січня 1919 року в м.Станіславові Украінська Національна Рада Західноі Украінськоі Народноі Республіки, як виразник волі всіх украінців б. Австрійськоі Імперіі і як найвищий іхній законодавчий чинник, торжественно проголосила злуку Західньоі Украінськоі Народньоі Республіки з Надніпрянською Украінською Народньою Республікою в одноцільну суверенну Народню Республіку.
 
Вітаючи з великою радістю цей історичний крок західних братів наших, Директорія Украінськоі Народньоі Республіки ухвалила тую злуку прийняти і здійсьняти на умовах, які зазначені в постанові Західньоі Украінськоі Народньоі Республіки від 3-го січня 1919 року.
 
Однині во едино зливаються століттям одірвані одна від одноі частини единоі Украіни — Західно-Украінська Народня Республіка / Галичина, Буковина, і угорська Украіна / і Наддніпрянська Велика Украіна.
 
Здійснились віковічні мріі, якими жили і за які умірали кращі сини Украіни.
 
Однині є єдина незалежна Украінська народня республіка.

Всі новини →