Bashtanka » News
Home Герої не вмирають News Восьмого скликання Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

Меморіальні заходи до Дня пам'яті героїв Крут

29/01/2021

Заступник голови райдержадміністрації Тетяна Калашнікова разом із міським головою Олександром Береговим взяли участь у меморіальних заходах з нагоди 103-ї річниці битви під Крутами.

Керівники району та міста поклали квіти до пам'ятника Героям Небесної Сотні та борцям за незалежність України, що на Пагорбі Слави міста, згадали події майже сторічної давнини та вшанували пам'ять невинно закатованих та розстріляних більшовицькими військами 27 полонених юнаків (студентів і гімназистів). Наймолодшим полеглим було по 16 років.

Відносно недавно країна дізналася про ті карколомні події 1918 року, коли лише декілька сотен студентів стали на захист молодої держави. На офіціному рівні вперше про цей день згадано в Указі президента України від 15 січня 2007 року №5/07. А відповідно до постанови Верховної Ради України (Верховна Рада України) від 16 травня 2013 року №261-VII в державі запроваджено День пам’яті Героїв Крут, який відзначається щорічно саме сьогодні - 29 січня.

 

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року між Ніжином і Бахмачем на Чернігівщині, за 130 кілометрів на північний схід від Києва під час наступу на Київ військ більшовицької Росії під проводом полковника Михайла Муравйова. 

З кінця грудня 1917 року загін Першої Київської юнацької школи ім.Б.Хмельницького під командою сотника Гончаренка обороняв станцію Бахмач, важливий залізничний вузол на кордоні УНР і РСФРР. 27 січня 1918 до них надійшло підкріплення з Києва – 1-ша сотня новоствореного студентського куреня, складена з добровольців – студентів Українського народного університету, київського Університету Святого Володимира (нині ім. Шевченка), гімназистів старших класів українських гімназій на чолі з сотником Омельченком.

Українські війська зайняли оборону біля станції Крути. Вранці 29 січня 1918 розпочався наступ на українські позиції 4-тисячного більшовицького загону петроградських і московських червоногвардійців. Українське військо, якому судилося вступити в криваву сутичку з цією ордою, налічувало близько 300 бійців Студентського куреню, 250 – Першої української військової школи та майже 40 гайдамаків...

Бій тривав до вечора, було відбито кілька атак, бойові втрати складали до 300 убитих, поранених, полонених. Командир Аверкій Гончаренко віддав наказ відійти до ешелону, який чекав за 2 км. Відступаючи, частина студентської сотні потрапила в оточення, відчайдушно атакувала, але сили були нерівні. 7 юнаків під час нерівного бою потрапили в полон. Ще одна чота (взвод) студентів (27 чоловік) у сутінках втратила орієнтир і вийшла на станцію Крути, уже зайняту червоноармійцями. Саме тут їх чекали жорстокі знущання з боку більшовиків, а згодом і розстріл...

Після розстрілу більшовики не дозволили поховати тіла загиблих. Лише після визволення Києва від червоних, за розпорядженням українського уряду, 19 березня 1918 року відбувся урочистий похорон полеглих у бою під Крутами на Аскольдовій могилі.

На тих заходах голова Центральної Ради Української Народної Республіки Михайло Грушевський назвав їх героями України, а поет Павло Тичина присвятив їм вірш "Пам’яті тридцяти". У XX столітті подвиг крутянців надихав до боротьби за незалежність України десятки тисяч українців, зокрема членів Організації українських націоналістів та Української повстанської армії.

У часи радянського окупаційного режиму історія бою під Крутами, як і вся визвольна боротьба українців, замовчувалася або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії... Могили полеглих під Крутами було зруйновано...

Саме тому, як на двадцять першому році незалежності України (коли прийнято постанову Верховної Ради) та і сьогодні, багато українських громадян не знають про бій під Крутами, не володіють правдивою інформацією про боротьбу за незалежність України та про те, скільки українців віддали своє життя в цій боротьбі, і, як наслідок, не цінують свободи і незалежності нашої країни.

Ми, українці, будемо жити доти, поки пам'ятаємо та бережемо свою історію...

Всі новини →