Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Восьмого скликання Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

Дайджест новин фінансового відділу районної військової адміністрації на 22.09.2023

22/09/2023

1. ДО УВАГИ МІСЦЕВИХ ФІНАНСОВИХ ОРГАНІВ!

Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (Програма DOBRE) 28 вересня 2023 року о 10:30 проводить вебінар для представників органів місцевого самоврядування, місцевих фінансових органів, розпорядників коштів місцевих бюджетів «Особливості складання місцевих бюджетів – 2024 (новели законодавства)». 

Попередня реєстрація за посиланням https://forms.gle/stjVQ965hyKW5RDd9

Детальніше https://uacrisis.org/uk/anons-280923

2. ​​Щодо сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку, обчисленого згідно з підпунктом 266.7.1 пункту 266.7 статті 266 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), разом з детальним розрахунком суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються платнику податку контролюючим органом у порядку, визначеному статтею 42 Кодексу, до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

Детальніше читайте тут https://t1p.de/c0j51

3. ​Джерела фінансування державного бюджету України у 2023 році, станом на 21 вересня 2023 року.

Найбільшими ресурсами у поточному році є: 

- макрофінансова допомога від Європейського Союзу - 13,1 млрд доларів США;

- ОВДП - 10,8 млрд доларів США;

- гранти від Сполучених Штатів Америки - 9,7 млрд доларів США; 

- кошти від МВФ у рамках програми розширеного фінансування - 3,6 млрд доларів США;

- пільгове фінансування від Канади - 1,7 млрд доларів США. 

Загальний обсяг зовнішнього фінансування у 2023 році складає 31 млрд доларів США

4. Діагностика системи місцевого оподаткування – аналітичний звіт

У дослідженні, проведеному Growford Institute за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», експерти шукають шляхи зміцнення фінансової спроможності органів місцевого самоврядування. 

Цей аналітичний звіт містить результати діагностики системи місцевого оподаткування України, в якій ключове місце займає податок на майно. 

Зокрема, експерти розглянули міжнародний досвід оподаткування майна з акцентом на східноєвропейські країни та провели аналіз тенденцій розвитку і фіскальної ефективності місцевих податків і зборів, а також визначили рівень і фактори соціально-економічної диференціації регіонів України. 

На основі проведених глибинних напівструктурованих інтерв’ю з представниками органів місцевого самоврядування територіальних громад та співробітниками ДПС України, здійснено характеристику сучасного стану, проблем та напрямів підвищення фіскальної ефективності системи місцевого оподаткування, в тому числі в частині адміністрування місцевих податків.  

Експерти оцінили податковий розрив із податку на майно за ключовими складовими: нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та плата за землю. 

Ознайомитись із аналітичним звітом можна за цим посиланням: https://decentralization.ua/news/17215

Всі новини →