Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Восьмого скликання Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

Зроблено в Україні: Підписали перший договір із банком, який дозволить прийом заявок на державну підтримку індустріальних парків.

24/07/2024

Як повідомляє Перша віцепрем’єр-міністерка – Міністерка економіки України, Юлія Свириденко, Міністерство економіки України підписало договір із JSC Ukreximbank.

Це означає, що тепер індустріальні парки зможуть податися на отримання державної підтримки.

У держбюджеті на цей рік маємо 1 млрд грн на підтримку індустріальних парків.

Яку підтримку можна отримати від держави?

Ініціатор створення або керуюча компанія індустріального парку зможе отримати від держави 50% вартості будівництва необхідної інженерно-транспортної інфраструктури, що становитиме до 150 млн грн.

Уряд також покриватиме 50% вартості приєднання до електромереж.

Для індустріальних парків на деокупованих територіях стимулювання покриватиме до 80% необхідних робіт.

Натомість заявники повинні побудувати не менше як 5000 квадратних метрів виробничих площ у парку та залучити щонайменше двох учасників протягом трьох років.

Як можна буде скористатися програмою?

1. Подати заявку до уповноваженого банку до 15 серпня;

2. Банк перевірить вашу заявку;

3. Міністерство економіки України перевірить документи та ухвалить рішення про надання допомоги;

4. У разі позитивного рішення — укладається договір;

Підтримка розвитку індустріальних парків – це лише один з низки інструментів, які надає держава для залучення інвестицій в реальний сектор економіки. Також вони можуть розраховувати на:

Пільги та заохочення – звільнення від сплати ПДВ і митних зборів на нове обладнання та компоненти. Наприклад, учасник парку «Фастіндастрі» заощадив близько $367 500 на обладнанні вартістю $1,5 млн, реінвестувавши зекономлені кошти в подальший розвиток.

Не платити податок на прибуток протягом 10 років, якщо заощаджені кошти будуть спрямовані на розвиток компанії.

Отримати додаткові стимули від місцевої влади, такі як: звільнення від місцевих податків або плати за землю. Наприклад, у Львові, Вінниці та Білій Церкві податок на землю для індустріальних парків знизили до нуля.

Залучення іноземних інвесторів до розвитку індустріальних парків. У світі досить багато успішних прикладів такої стратегії. Серед них – японська корпорація Sumitomo управляє кількома індустріальними парками у В'єтнамі, Індії, Індонезії, Бангладеш, М'янмі та на Філіппінах.

Втім, інвестори хочуть бути певними, що їхні вкладення захищені від воєнних ризиків. Для захисту іноземних інвестицій в Україні доступні можливості від MIGA, DFC, іноземних експортно-кредитних агентств та Української ЕКА.

Підтримка індустріальних парків міжнародними організаціями. І ми вже маємо приклади – UNIDO - United Nations Industrial Development Organization (ЮНІДО) реалізувала пілотні проєкти впровадження ресурсозберігаючих та екологічно чистих виробництв, а Німецьке агентство з міжнародного співробітництва GIZ Ukraine допомогло створити індустріальний парк “Червоноград” на Львівщині.

Тож навіть повномасштабне вторгнення росії не змогло зупинити розвиток індустріальних парків в Україні.

Деталі тут: https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA...

 

Всі новини →