Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Восьмого скликання Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

Обласна влада разом з правоохоронцями та громадськістю вирішували, як протидіяти вживанню підлітками синтетичних наркотиків

01/04/2015

Питання протидії незаконному обігу наркотичних речовин та боротьби з наркоманією серед молоді обговорили сьогодні під час робочої наради, під головуванням заступника голови облдержадміністрації Оксани Янішевської.

Заступник голови облдержадміністрації  Оксана Янішевська розповіла, що в мережі Інтернет майже не має офіційної інформації щодо цієї проблеми. При цьому значно зросла кількість звернень батьків.

«Якщо в Інтернеті набрати «наркоманія», «боротьба з наркоманією на Миколаївщині», на жаль, ми побачимо, або приватні клініки, які пропонують свої послуги, або посилання на соцмережі, де іноді публікується інформація від приватних осіб. І жодної офіційної інформації, даних, реальних кроків, мабуть з 2010-2011 років я не побачила. Наркотик сьогодні дуже змінюється, батьки вже не можуть знайти інформацію про те, чому так чи інакше поводить себе дитина, як впливає цей наркотик, і саме головне – що робити, щоб запобігти летальним наслідкам», – відзначила Оксана Янішевська.

Заступник начальника управління боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС України в Миколаївській області Віталій Сологуб  проінформував, що в цьому році вже виявлено 402 факти незаконного обігу наркотиків, з яких 137 – факти збуту, 5 – втягнення у вживання наркотичних речовин, з них 2 випадки стосувалися неповнолітніх, виявлено 3 нарколабораторії, де виготовляли синтетичні психоактивні речовини, та 33 факти надання приміщень для  вживання наркотиків. В цьому році вилучено більше 80 кг психотропних речовин та накладено арешт на майно більш ніж 800 тисяч гривень. За його словами «місто захльостує амфетамін, метамфетамін, екстазі і так звані дизайнерські наркотики». Він зазначив, що велику роль відіграють батьки, які іноді своїм невтручанням в особисте життя підлітка не помічають реальної загрози.

Його підтримав і громадський активіст об’єднання «Батьки – проти наркотиків» Юрій Юрін. Він зазначив, що 22-23 квітня на базі УМВС України в Миколаївській області відбудеться зустріч громадських організацій та представників правоохоронних органів «Наведемо порядок разом». Він запропонував після цієї зустрічі провести Батьківський комітет для того, щоб обговорити питання вживання наркотиків серед підлітків. Юрій Юрін впевнений, що одним з головних факторів профілактики має стати «чиста зона» навколо навчальних закладів. Крім того, він запропонував створити при облдержадміністрації штаб по реагуванню та протидії наркоманії в області.

Оксана Янішевська зазначила, що і вона особисто, і керівник області підтримують створення оперативного штабу при облдержадміністрації з такого актуального питання.

Головний лікар обласного наркодиспансеру Петро Римар зазначив, що згідно з нововведенням у законодавстві лікарі не проводять огляд підлітків у навчальних закладах, що призвело до значного зниження рівня виявлення підлітків, які вживають наркотичні речовини. За його словами анонімне анкетування, яке проводилося серед 11 тисяч школярів, дало невтішні результати. Так, близько  7% опитаних за даними анкет можливо вживають наркотики, 6% – можливо вживають алкоголь. Досліджувалось і питання щодо проведення вільного часу – виявилось, що менше 25% підлітків читають книжки, а для  40-50% головне місце проведення вільного часу – у колі компанії. Крім того, 40% опитаних з впевненістю відповіли, що отримати наркотики – легко. Петро Римар впевнений, що результати дослідження показують, що  серед підлітків створюється вільний доступ до наркотичних речовин. Лікар акцентував увагу на тому, що новий вид наркотиків дуже швидко призводить до побічних наслідків, тому головна задача сьогодні – «дуже швидко дати відповідь на те, як протидіяти». 

Головний лікар ЛШМД м. Миколаїв Олександр Дем’янов впевнений, що будь-яка психологічна терапія більш ефективна, якщо вона шокова. Тому потрібно збільшити кількість наочної агітації, а в навчальних закладах розмістити номери телефонів довіри, щоб дати можливість школярам безперешкодно зателефонувати щодо фактів розповсюдження та вживання наркотичних засобів.

Громадський активіст, правозахисник Олена Кабашна розповіла, що зараз готується «Громадський проект», в якому показуватимуть короткометражні фільми щодо проблем через вживання наркотичних речовин, зокрема спайсу. 

Оксана Янішевська подякували всім учасникам обговорення та запропонувала впродовж 2 тижнів надати пропозиції. 

Всі новини →