Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Восьмого скликання Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

«Зелена країна»: на Баштанщині продовжується висадка дерев

30/03/2023

Певно вже кожен з нас чув про програму Президента України «Зелена країна», що була започаткована у 2021 році з метою збереження лісового фонду України, належного захисту і відтворення лісів та створення безпечного довкілля. Ця програма особливо важлива для майбутніх поколінь. За три роки в Україні мають висадити 1 мільярд нових дерев, а за 10 років площа лісів в Україні збільшиться на 1 мільйон гектарів. 

«Зелена країна» – наймасштабніше озеленення за часи існування незалежної України. 

Що важливо, висаджування лісів не припиняється  навіть під час війни! Цієї весни лісівники України вже висадили майже 23 млн саджанців. Молодий ліс також зростатиме на деокупованих територіях. За цей рік Південний лісовий офіс, який охоплює ліси Миколаївської, Одеської та Херсонської областей, планує висадити 2800 гектарів лісу. 

У середу, 29 березня, на Баштанщині продовжили реалізацію програми з озеленення. На території Березнегуватського лісництва було висаджено понад 14 тисяч саджанців сосни кримської та дуба звичайного. До акції озеленення долучилися голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець, очільник Баштанської районної військової адміністрації Владислав Дмитрів, директор Південного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Олег Ткач, директор Південного лісового офісу Олександр Грицай, директор філії «Баштанське лісове господарство» Микола Гордієнко, військовослужбовці, працівники філій лісових господарств, жителі громади, вимушені переселенці.

Посадці лісових культур передує проєкт, який складає лісничий. Садять саме ті породи, які в нашому регіоні є найбільш поширені та легко приживаються. 

– Миколаївська область є пріоритетною у справі заліснення. У минулому році на Миколаївщині горіло майже 2 тисячі 300 га лісів. У 2021 році полум'я охопило менше ніж шість гектарів. Така різниця викликана бойовими діями та обстрілами з боку російських військ. Сьогодні ми об’єдналися навколо перспективної, багатовікової мети – висаджування дерев. Ми впевнені в перемозі та садимо ліси, що будуть виконувати екологічну та економічну роль для нашої країни, – зазначив голова Держлісагентства Юрій Болоховець.

– «Зелена країна» – це дуже добра ініціатива, що згуртовує нас усіх заради збереження довкілля не тільки нашого регіону, а й цілої планети. Висаджуючи дерева ми здійснюємо особистий внесок у збільшення лісистості нашого краю та робимо країну зеленішою загалом, – наголосив начальник Баштанської районної військової адміністрації Владислав Дмитрів.

Директор Південного лісового офісу Олександр Грицай зазначив, що тисячі гектарів екосистем в межах філій ДП «Ліси України» на півдні опинились під прямим та опосередкованим впливом бойових дій. Загальна площа лісових насаджень на Миколаївщині складає 84 тисячі гектарів. Внаслідок повномасштабного вторгнення  сьогодні заміновано та засмічено вибухонебезпечними предметами понад 20 % територій лісів області  – майже 17 тисяч гектарів. На території філії «Баштанське лісове господарство», в склад якої входять деокуповані Снігурівщина, села Баштанщини та лісництва, що потерпали від постійних обстрілів, вибухонебезпечними стали понад 6 тисяч гектарів. Це майже четверта частина від загальної кількості лісів у цих районах. 

Ліс – це чудова рекреаційна зона, але у мирний час. Намагайтеся зараз утриматися від відвідування лісів та лісових насаджень! Експерти радять пам’ятати про «Правило трьох «НЕ». Це головні засади мінної безпеки: Не підходь! Не чіпай! Не панікуй! Про виявлення вибухонебезпечних предметів потрібно обов’язково повідомляти ДСНС за номером «101».

Всі новини →