Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Восьмого скликання Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

Сучасні новаторські підходи у сфері ментального здоров’я стають доступними для вітчизняних фахівців

06/11/2023

«Надзвичайно цікаві та важливі результати досліджень у застосуванні нових підходів у супроводі клієнтів з ПТСР. Інформація розширює розуміння передових науково-дослідних методів, які можна вже  застосувати у роботі, зокрема з ветеранами».

Такі враження від навчання в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», яка впроваджується за ініціативою першої леді Олена Зеленська, у психологині з Житомира Юлії Дем'янчук.

Стартував професійний курс від професорки Рут Ланіус для понад 80 українських психологів, психіатрів та психотерапевтів, організований Координаційним центром з психічного здоровʼя КМУ за участі Комісії з психічного здоров'я Канади (MHCC) та за сприяння Embassy of Ukraine in Canada / Посольство України в Канаді.

Рут Ланіус є нейробіологинею, директоркою відділу досліджень посттравматичного стресового розладу (ПТСР) в Університеті Західного Онтаріо. Доктор Ланіус відома тим, що створила Службу травматичного стресу та Програму служби травматичного стресу на робочому місці, які спеціалізуються на лікуванні та дослідженні посттравматичного стресового розладу та пов’язаних супутніх розладів.

Головна мета проєкту – підвищити кваліфікацію українських фахівців та надавачів послуг у роботі з ПТСР. Також окремо вивчають такий інноваційний напрям, як нейрофідбек.
 
"Вебінар не просто дає нові знання, він дає мотивацію! Відчуваєш себе значно підсиленим й готовим до нових викликів. Вдячна Рут Ланіус, що поділилися власним досвідом терапії ПТСР та успішності застосування нейрофідбеку. Нам дуже потрібно в теперішній час знаходити нові напрямки допомоги та відчувати підтримку іноземних колег", – каже медична директорка Хмельницького обласного центру психічного здоровʼя Катерина Назарова.
 
- Особисто для мене було дуже корисно, бо це новий підхід до роботи з травмою, більш глибинний. Будемо застосовувати як з ветеранами, так і з цивільними, – впевнена психологиня з Полтави Наталія Панченко.
 
До навчання долучились фахівці Одеської, Рівненської, Хмельницької, Вінницької, Львівської, Запорізької, Харківської, Чернівецької, Херсонсьої, Сумської, Київської, Житомирської, Черкаської, Волинської областей та м. Києва – представники Міністерств, вишів, медичних закладів, центрів психічного здоров’я, військових шпиталів, громадського сектору. 
 
- Ми не маємо можливості втрачати час. Сфера ментального здоров’я повинна бути готова до збільшення потреб в психосоціальних послугах. Крім того, що ці послуги мають бути доступні, вони повинні опиратися на світовий досвід, на сучасну доказову практику. Завдяки ініціативі першої леді зі створення та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я до навчання українських фахівців залучаються справжні світові зірки науки та практики зі сфери ментального здоров’я. Навчаємо та навчаємося попри війну, попри всі складні обставини навколо, – наголосила керівниця Координаційний центр КМУ / Mental Health UA, голова ГО Безбар'єрність Оксана Збітнєва.
 

Всі новини →