Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

Шановні жителі Баштанського району!

08/03/2024

Сьогодні, 8 березня, ми відзначаємо День визволення міста Нового Бугу від нацистських загарбників. Схиляємо голови перед мужністю воїнів, які звитяжно боролися за свободу рідної землі у роки Другої Світової війни. Згадуємо і про численні жертви серед мирного населення у ті жахливі роки.
 
6 березня 1944 року війська 3-го Українського фронту під командуванням генерала Родіона Малиновського, використовуючи плацдарм на західному березі річки Інгулець, розпочали реалізацію одного з найбільш масштабних проєктів Другої світової війни - Березнегуватсько-Снігурівську операцію. У ході цієї операції передбачалося знищення нацистських військ між річками Інгулець та Південний Буг.
 
За два дні наступальних боїв 8-а гвардійська та 46-а армії 3-го Українського фронту, а також кінно-механізована група звільнили Новий Буг, Казанку та інші населені пункти Миколаївської області і, перерізавши залізницю Долинська–Миколаїв, прорвали фронт 6-ї німецької армії, сформованої після розгрому на Волзі військ Паулюса. Одночасно зі сходу наступали 6-а, 5-а ударна та 28-а армії 3-го Українського фронту. Авіаційне забезпечення операції здійснювала 17-а повітряна армія.
 
9 березня була звільнена Баштанка, 12-13 березня – Привільне та Володимирівка. У районі Березнегуватого і Снігурівки було знищено величезне угруповання військ противника. 14 березня районні центри Миколаївської області – Березнегувате та Снігурівка були звільнені від нацистів.
 
18 березня Березнегуватська-Снігурівська операція була успішно завершена, противник поніс значні втрати і мусили відступити у напрямку Миколаєва. 
 
Сьогодні Україна переживає повторення тієї трагедії, віроломство сусіда, тисячі зруйнованих доль. Згадуючи далекі події, ми і на власному прикладі відчули, скільки горя принесла з собою війна. І єдиним прагненням, як і тоді, для нас є Перемога.
 
Ми вдячні нашим пращурам, усім тим, хто 80 років тому здійснив героїчний подвиг та звільнив наш район від окупації. Сьогодні наша держава знов у вогні. Наші воїни мужньо відстоюють Незалежність України та роблять усе можливе, аби Україна була вільною та незалежною!
 
Ми пам’ятаємо усіх, хто боровся за мир у минулому і схиляємо голови в пам’ять про їх жертву заради нашого майбутнього. Вічна пам’ять і слава Героям минулого та сьогодення!
 
Перемогли фашизм - переможемо і рашизм!
 
Владислав Дмитрів, начальник Баштанської районної військової адміністрації

Всі новини →