Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

Дитині для повного та гармонійного розвитку потрібно зростати в сім’ї

10/04/2024

Дитині для повного та гармонійного розвитку потрібно зростати в сім’ї, в атмосфері щастя, любові та розуміння. Цю просту істину знає кожен, як і те, що не повинно бути одиноких і обділених долею дітей. Та, на жаль, вони є. Ці діти чекають свого щастя і мріють про повноцінну сім’ю.

Держава створює людині умови та забезпечує право на сім’ю, а також таємницю сімейного життя, заохочує та підтримує осіб до влаштування дитини на сімейні форми виховання, а служба у справах дітей сприяє реалізації цього права.
 
Сімейними формами влаштування в Україні є усиновлення, опіка та піклування, прийомна сім’я, будинок сімейного типу.
 
Пріоритетною формою влаштування дитини є усиновлення. Відповідно до ст. 207 Сімейного Кодексу України усиновлення є прийняття у свою сім’ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого ст. 282 Сімейного Кодексу України.
Згідно з ст. 211 Сімейного Кодексу України усиновлювачем дитини може бути:
• дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини;
• усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п'ятнадцять років.
Опіка та піклування в Україні є найбільш поширеною сімейною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Опіка встановлюється для забезпечення виховання дітей, які внаслідок смерті батьків, хвороби або позбавлення батьків батьківських прав чи з інших причин залишилися без батьківського піклування. Опікун призначається за його особистою заявою; перевага надається особам, які перебувають у родинних відносинах із дитиною.
 
Прийомна сім'я - сім'я, яка добровільно взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Метою утворення прийомної сім'ї є забезпечення належних умов для зростання у сімейному оточенні дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, шляхом влаштування їх у сім'ї на виховання та спільне проживання.
 
Прийомні діти проживають і виховуються у прийомній сім’ї до досягнення 18-річного віку. Після досягнення 18-річного віку такі особи, у разі продовження навчання в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, можуть за їх вибором продовжити проживати і виховуватися у прийомній сім’ї до закінчення відповідних закладів освіти.
 
Дитячий будинок сімейного типу - окрема сім'я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, для забезпечення сімейним вихованням та спільного проживання не менш як п'яти дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Вихованці проживають і виховуються у дитячих будинках сімейного типу до досягнення 18-річного віку. Після досягнення повноліття такі особи, у разі продовження навчання в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, можуть за їх вибором продовжити проживати і виховуватися у дитячому будинку сімейного типу до закінчення відповідних закладів освіти. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних.
 
Якщо ви виявили бажання взяти на виховання в сім’ю дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, і у вас виникли запитання з цього приводу, звертайтеся за консультацією у Службу у справах дітей Баштанської районної військової адміністрації за адресою: м. Баштанка, вул. Полтавська, 19 а.

Всі новини →