Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

Розвінчування мітів про Крим: у Криму не було спротиву російській окупації

02/05/2024

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим у співпраці з Український інститут національної пам'яті підготувало для вас розвінчання одного із мітів, який нав’язала світу російська та радянська історіографія. 

Міт:

У Криму не було спротиву російській окупації. Усі жителі Криму підтримували росію та просили «захистити їх від утисків». Захоплення Кримського півострова відбулося «без жодного пострілу» та «не проливши ні краплі крові». 


Правда:  

Попри намагання окупантів розіграти виставу «добровільності», росіяни не запитували думку місцевих мешканців Криму. Захоплення Кримського півострова відбувалося збройним шляхом. Так звана «підтримка возз’єднання» серед населення демонструвалася людьми, яких автобусами завозили у Крим з росії, а потім вони з’являлися на проросійських мітингах по всій території півострова. 

Після встановлення росією ефективного збройного контролю на території півострова окупанти розпочали незаконні, політично вмотивовані переслідування українських громадських активістів, які чинили опір ворожій владі.

Лише за перші два тижні окупації у 2014 році сталося щонайменше 14 викрадень українських громадян озброєними окупантами. Протягом 2014-2015 років відомо про понад 20 випадків смертей у СІЗО вже окупованого Сімферополя.

Після початку повномасштабного вторгнення, спротив окупантам у Криму серед місцевого населення став більш активний, тому росіяни почали частіше незаконно притягувати до адміністративної (а у випадках повторного арешту і до кримінальної) відповідальності українських громадян за будь-який прояв опору.

Так, станом на кінець лютого 2024 року окупанти незаконно ув’язнили 208 осіб, з них 125 кримські татари. Із загальної кількості 33 – арештовані (з них 22 кримські татари), 149 – ув’язнені (з них 99 кримських татар), 26 – без статусу. 

Попри небезпеку та ризик арешту, спротив на півострові з кожним днем міцнішає. Окрім індивідуальних випадків опору окупантам, в Криму діють також і організовані рухи спротиву. 

Чим ближче ЗСУ, тим активніше діють рухи спротиву. Бо наші люди в Криму чекають на звільнення з окупації!

Детальніше з хронологією подій можна ознайомитися тут: http://surl.li/tjdhf

 

Всі новини →