Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Восьмого скликання Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

Як підвищення тарифу на електроенергію вплине на розмір житлової субсидії?

11/06/2024

Механізм субсидій працює так, що, для всіх родин, які вже отримують субсидії, при підвищені тарифа (у данному випадку - тарифа на електроенергію для населення) субсидія буде перерахована автоматично. З січня 2023 року субсидії повністю цифралізовані.

Якщо родина НЕ отримувала субсидій, але внаслідок підвищення тарифів відчула, що оплата житлово-комунальних послуг є надмірною, то треба звернутися до Пенсійного фонду. Нарахування виплат здійснює Пенсійний фонд.
 
Субсидія надається особам зі складу домогосподарства, якщо вони сплачують за комунальні послуги більше, ніж визначений для них обов’язковий платіж.
 
Платіж розраховується індивідуально, залежить від середньомісячного сукупного доходу на одну особу. Також мають значення майновий стан домогосподарства і норми споживання.
 
Заяву на субсидію можна заповнити на сайті Дія чи на сайті Пенсійного фонду.
 
Оформити житлову субсидію може:
- одна з осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні;
- людина, яка орендує житло на підставі договору оренди;
- ВПО, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні, навіть без укладення договору оренди. Тоді до заяви додаються документи, що підтверджують проживання за адресою домогосподарства (наприклад, довідка ВПО).
 
Більше про те, як підвищення тарифу на електроенергію вплине на розмір житлової субсидії – у інфографіці Пенсійний фонд України

Всі новини →