Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Восьмого скликання Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

Основні правила кібергігієни

15/07/2024

1. Використовуйте ліцензійні/легалізовані операційні системи, інші програмні продукти, своєчасно й систематично їх оновлюйте.

2. Користуйтеся антивірусним програмним забезпеченням з технологією евристичного аналізу.

3. Використовуйте програмний міжмережевий екран (брандмауер) та штатні засоби захисту від шкідливого програмного забезпечення.

4. Здійснюйте регулярне резервне копіювання даних, зберігайте резервні копії на зовнішніх носіях інформації (SSD, HDD тощо) та налаштуйте функцію «відновлення системи».

5. Не підключайте флешки та зовнішні диски, не вставляйте CD та DVD тощо у ваш комп'ютер, якщо ви не довіряєте повністю їх джерелу.

6. Не зберігайте автентифікаційні дані в легкодоступних місцях (наприклад, на робочому столі). Використовуйте для зберігання паролів спеціальні програмні засоби (наприклад, KeePass). Використовуйте стійкі паролі.

7. Будьте особливо обережними з відкриттям вкладень до електронної пошти від невідомих осіб. Під час робот з поштою потрібно перевіряти розширення вкладених файлів та не відкривати файли навіть з безпечними розширеннями. Не переходьте за невідомими посиланнями та не завантажуйте файли, що мають потенційно небезпечне розширення (наприклад: .exe, .bin, .ini, .dll, .com, .sys, .bat, .js тощо) та навіть безпечне (наприклад: .docx, .zip, .pdf), адже можуть використовуватися вразливості, макроси та інші небезпеки.

8. Іноді, особливо під тиском часу, буває важко відрізнити шкідливі файли від легітимних. Користуйтеся сервісом VirusTotal для перевірки підозрілих файлів шляхом їх одночасного сканування більш ніж 50 антивірусами.

В разі виникнення інциденту, ви можете звернутися:

- написати на електронну пошту incidents@cert.gov.ua;

- зателефонувати за номерами телефонів (Пн-Чт: 8:00-17:00, Пт: 8:00-15:45):

+38 (044) 281-88-25, +38 (044) 281-88-05

- А також за номером телефону, який працює у вихідні та святкові дні (цілодобово): +38 (044) 281-88-01

Всі новини →