З метою охорони господарств від занесення збудника грипу птиці керівники та спеціалісти птахогосподарств, незалежно від форм власності, зобов’язані суворо виконувати заходи, які передбачені Інструкцією з профілактики та ліквідації грипу птиці, яка зареєстрована в Міністерстві юстиції України від 8 листопада 2011 року за N 1277|20015, наказу Держпродспоживслужби від 15 грудня 2021 року № 830 «Про затвердження Плану дій при підозрі на захворювання (загибель) на грип та/або хворобу Ньюкасла».
РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ГРИПУ ПТИЦІ В БЛАГОПОЛУЧНИХ РАЙОНАХ:
бажано організувати безвигульне утримання птиці;
утримувати домашню птицю в умовах, що виключають її контакт зі сторонньою птицею;
завезення нової птиці необхідно здійснювати тільки з благополучних щодо пташиного грипу областей і районів. Завезену у птахогосподарства птицю слід піддавати профілактичному карантинуванню згідно Методичних рекомендацій, затверджених протоколом № 2 Науково-методичної ради Держпродспоживслужби України від 25.06.2019 р. При виявленні мертвої птиці, прояві ознак хвороби слід негайно повідомити ветеринарну службу;
забезпечити належні санітарні умови утримання домашньої птиці. З цією метою слід регулярно проводити чистку приміщень, де утримується птиця, з подальшою їх дезінфекцією;
догляд за птицею слід здійснювати тільки в спеціально відведених для цієї мети одязі та взутті, які необхідно регулярно прати і чистити;
використовувати лише якісні та безпечні корми для птахів, не закуповувати корми без гарантії їх безпеки. Корми для птахів зберігати виключно в місцях, недоступних для синантропної і перелітної птиці (горобців, галок, голубів тощо);
перед початком згодовування корм слід піддавати термічній обробці (проварювати, запарювати);
при забої та обробці птиці слід якомога менше забруднювати навколишнє середовище кров’ю, пір’ям та іншими продуктами забою; дотримуватися правил особистої безпеки та гігієни:
– не контактувати з птицею без особливої необхідності;
– після контакту з птицею слід вимити руки з милом і прийняти душ;
– утриматися від прийняття в їжу м’яса птиці і яєць.
Обов’язково надавати домашню птицю для огляду і вакцинації спеціалістам державної служби ветеринарної медицини. У разі виявлення масової загибелі птиці, а також при виявленні місць масової загибелі дикої птиці на полях, в лісах та інших місцях необхідно негайно повідомляти управління Держпродспоживслужби та ветеринарного спеціаліста, який обслуговує дану місцевість.
Баштанське районне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує