Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Восьмого скликання Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

04/11/2015

3 листопада в Очаківському районі на Миколаївщині відбулася перша сесія Куцурубської сільської ради об’єднаної територіальної громади першого скликання.

Мальовниче південноукраїнське село Куцуруб, із славною історію та традиціями, засноване на побережжі Чорного моря у 1756 році, відтепер набуло права називатись адміністративним центром об’єднаної територіальної громади. Новоутворена громада налічує 4755 жителів, з яких 2285 чоловік проживають у с. Куцуруб, 1300 – с. Іванівка, 270 – с. Яселки.

Рішення об’єднати Іванівську (с. Іванівка, с. Яселки) і Куцурубську громади  в одну – Куцурубську об’єднану територіальну громаду з центром у селі Куцуруб селяни прийняли з власної ініціативи у серпні 2015 року. На тій же серпневій сесії було вирішено, що сільські ради, які об’єдналися, припиняють свої повноваження з моменту набуття повноважень новообраними органами місцевого самоврядування, сільським головою територіальної громади, утвореної внаслідок добровільного об’єднання. 

Тож, 25 жовтня, під час виборів  люди обрали вже потенційно нову раду – з новими перспективами щодо прав та можливостей.

На порядку денному першої сесії було  винесено 10 виключно тих питань, які стосуються процедури формування нової влади на селі. Голова виборчої комісії С.А. Никитинчук доповіла про підсумки виборів та визнання повноважень депутатів Куцурубської сільської об’єднаної територіальної громади першого скликання, підсумки виборів сільського голови, визнання за ним права набути повноважень.

Відтепер дбати про кращу долю своїх земляків будуть 14 сільських депутатів. До речі,  це перша депутатська каденція за всю історію, у якої «жіноче обличчя». До сільської ради обрано 11 жінок та 3 чоловіків. Середній «депутатський вік» - 34 роки.   Раніше, до об’єднання, у кожній – Іванівській та Куцурубській сільських радах було по 16 депутатів.

За результатами волевиявлення виборців очільником Куцурубської сільської об’єднаної територіальної громади стала Інна Василівна Копійка.

Сільські депутати одноголосно обрали секретарем Куцурубської сільської ради об’єднаної територіальної громади Любов Леонідівну Федорову.

На першій сесії депутати затвердили Положення про постійні комісії, Регламент сільської ради. Було затверджено Положення про старосту Куцурубської сільської об’єднаної територіальної громади та призначено виконуючою обов’язки Людмилу Олександрівну Рачкову.

Окремим рішенням було утворено ліквідаційну комісію щодо ліквідації Куцурубської та Іванівської сільських рад, затверджено її склад. Ліквідаційній комісії належить до 9 листопада направити державному реєстратору Очаківської райдержадміністрації повідомлення про ліквідацію сільських рад; розмістити у ЗМІ усю належну інформацію, у тому числі,  про порядок і строк пред’явлення кредиторами вимог. Після завершення розрахунків доручено скласти ліквідаційний баланс, - загалом завершивши ліквідацію Куцурубської та Іванівської сільських рад протягом терміну, визначеного чинним законодавством.

Сільському голові Інні Копійці сесія доручила здійснити заходи щодо державної реєстрації  органу місцевого самоврядування як юридичної особи публічного права з найменуванням «Куцурубська сільська рада об’єднаної територіальної громади». Рішення сесії направлено до Головного управління статистики у Миколаївській області, державному реєстратору Очаківської РДА, Миколаївській обласній раді, Очаківській районній раді, обласному управлінню юстиції.

На пленарному засіданні, на запрошення нової управлінської команди, був присутній керівник Офісу реформ у Миколаївській області Валентин Бойко, який привітав обраного голову ради, секретаря, депутатів та виконуючого обов’язки старости. Зокрема, Валентин Анатолійович у своєму виступі зазначив:

«Мабуть вперше в Україні в новоутвореній територіальній громаді набувають повноваження новообрана рада, її голова, секретар, виконуючий обов’язки старости. Це перша ластівка децентралізації на Миколаївщині, можливо й в Україні. Подія означає, що Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад» застосовано на практиці. Як вдалося громадам у числі перших реалізувати свої добрі наміри й об’єднатися? А пояснення одне: люди самі захотіли змін, люди повірили у себе. Безумовно, заслуговує на повагу енергійність і діловитий тон новообраного депутатського корпусу, зокрема, це поява «жіночої більшості» у сільській раді. Адже саме жінки (а їх аж 11 у раді!), прийняли рішення не зволікати, а одразу ж на своїй першій сесії юридично закріпити те, що було визначено у серпні. Жінки Миколаївщини хочуть жити по-новому! Низький уклін таким берегиням за їх чоловічу мужність, за жіночу витримку, і головне – сміливість», – сказав він.

«Подія у с. Куцуруб є свідченням того, що місцеве самоврядування в Україні виходить із кризи. Для Миколаївщини «перше немовля децентралізації» – це реальне підтвердження добровільності. Ми не йшли по шляху штурмівщини, підштовхування до подій. Усе відбулося природно. Тому лише допомагали з юридичних питань та надавали організаційно-інформаційну підтримку.

Це перша консолідація спільних інтересів на Миколаївщині. Факт свідомої переорієнтації стандартів з метою отримати нову якість на рівні громад. Ця подія дуже важлива, і я сподіваюсь, що вона додасть віри у себе й іншим громадам на  Миколаївщині. Вона уже є прикладом завзятого і рішучого кроку уперед», – впевнений Валентин Бойко.

Прес-служба Офісу реформ у Миколаївській області.

Всі новини →