Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Восьмого скликання Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

01/12/2015

 Всесвітній день боротьби зі СНІДом став одним із найбільш визнаних міжнародних днів здоров'я і основною можливістю для підвищення рівня обізнаності про це захворювання і його профілактику.

Заступник голови облдержадміністрації також нагадала про цей день на своїй сторінці Facebook:

«Ще якихось 5 років назад діагноз ВІЛ/СНІД в Україні – був останнім вироком для людини. Сьогодні ж є безліч прикладів боротьби, з’явилося розуміння - з цим можна жити, треба жити.

Звісно, Україна, в порівнянні з іншими країнами, не є лідером допомоги хворим на ВІЛ/СНІД. Проте ситуація змінюється – послуги з тестування на ВІЛ-інфекцію стали ближчими до населення, розробляються програми, впроваджуються нові практики надання медичних послуг - в Первомайському районі стартує практична реалізація Американського Проекту «Реформа ВІЛ-послуг в дії».  І це лише перші кроки.

Найголовніше – це толерантне ставлення до ВІЛ-позитивних людей, подолання дискримінації стосовно тих, хто живе з ВІЛ/СНІДом.  І пам’ятайте - людей вбиває не СНІД, а власна байдужість. Бережіть себе»

Станом на листопад цього року на диспансерному обліку в області перебуває +7768 ВІЛ-інфікованих, в тому числі 1204 випадки захворювання на СНІД.

Тривалий час присутність вірусу в організмі не має зовнішніх ознак. З моменту зараження ВІЛ до розвитку СНІДу може пройти від 5 до 12 років. У цей час інфікована людина може відчувати себе цілком непогано, виглядати здоровим і навіть не підозрювати, що заражений, але при цьому заражати інших. Експерти вважають, що тільки один з десяти інфікованих ВІЛ знає про свій статус.

У квітні 2015 року рішенням обласної ради прийнято обласну програму з ВІЛ/СНІДу на 2015-2018 роки. Програма передбачає подальшу стабілізацію епідемічної ситуації з ВІЛ/СНІДу, зниження соціально-економічних наслідків епідемії.  

На сьогоднішній день практично в кожному районі області розроблені і прийняті районні Програми. Це дасть можливість забезпечити надання якісних та доступних послуг з питань ВІЛ/СНІДу як в області, так і в кожному районі.

В Первомайському районі стартує практична реалізація Проекту «Реформа ВІЛ-послуг в дії» за участю Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Основна його мета - посилення системи охорони здоров’я України для забезпечення ефективного та сталого надання послуг з профілактики, лікування та догляду у сфері ВІЛ-інфекції/СНІДу найбільш уразливим групам населення на місцевому рівні.

Обласний центр здоров'я проводить чимало акцій, в яких бере участь і обласний СНІД-центр (остання з них відбулася у вересні цього року в дитячому містечку «Казка»).  Крім того, спеціалістами Обласного СНІД-центру  спільно з педагогами, службою молоді проводиться первинна профілактика у вигляді відкритих уроків у навчальних закладах (школи, ліцеї), в місті та області.

Всі новини →