Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Восьмого скликання Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

Херсонщина урочисто передала «Карту-оберіг України» для вишивання Миколаївській області

26/07/2016

 Сьогодні, 26 липня, під час засідання колегії обласної державної адміністрації очільник області Андрій Гордєєв урочисто передав «Карту-оберіг України», яка створюється всіма областями у рамках Всеукраїнської акції до відзначення 25-ої річниці незалежності України, начальнику управління культури, національностей та релігій Миколаївської облдержадміністрації Михайлу Димитрову для того, щоб їх місцеві майстри вишивального ремесла нанесли на полотно орнамент власної області.

«Ця карта об`єднує мешканців усіх областей України і вкотре утверджує нашу самобутність, неподільність і суверенність», - наголосив Андрій Гордєєв.

У свою чергу, Михайло Димитров наголосив на тому, що саме українське вишивання має багато таємниць, сакральних змістів, які передаються із покоління в покоління і несуть у собі могутній культурний пласт. «Вишиваючи орнамент Миколаївщини, ми вкладемо все своє тепло й добро, щоб люди в інших областях відчули єднання мешканців України у всіх куточках нашої держави», - запевнив він.

Карту-оберіг привезли для вишивання в Херсонську область 22 липня і херсонські майстри впродовж кількох днів наносили на полотно зооморфний орнамент – півнів, які символізують Херсонщину.

Організатори акції «Карта – оберіг України» не мали змоги передати полотно для вишивки кримським майстрам для вишивки символічного орнаменту Кримського півострову, тому запросили представницю кримськотатарського народу Весілю Ібрагімову, яка мешкає у Херсоні.

Так учасники акції вирішили підтримати усіх кримчан, які зараз мешкають на тимчасово окупованій території, але душею з Україною.

Голова Херсонського міського Меджлісу Ібрагім Сулейманов зазначив, що не можна чекати повернення Криму Україні, сподіваючись тільки на дієвість прийнятих санкцій і додав:

«Наше об`єднання прискорить час, коли і ми, і мешканці Криму знову матимуть єдину державність. Ця карта – невеличка краплинка тепла й підтримки, яку ми можемо проявити відносно українців у Криму. Від імені усіх представників Меджлісу я щиро дякую за те, що мешканці материкової частини України не забувають про кримчан і підтримують їх».

Отже карта-оберіг сьогодні відправилася до Миколаївської області і після завершення роботи тамтешніх майстрів буде передана для подальшого вишивання на Одещину.

Нагадаємо, що Всеукраїнська акція «Карта – оберіг України» започаткована львівськими волонтерами і стартувала 19 червня у День вишиванки у м.Львові.

Вже 24 серпня полотно з нанесеними орнаментами усіх областей України буде презентоване у 25-ий День незалежності України, після чого це рукотворне диво подадуть до Книги рекордів України. 

 

 

Всі новини →