Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Восьмого скликання Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

УВАГА! Дифтерія в Україні

25/10/2019

Дифтерія в Україні:в Київі 9-річний хлопчик у лікарні. Діагноз підтвердилалабораторія. Він не мавщеплення. Кілька днів хворим дитина ходила до школи. Клас, де вчився, тепер на карантині. Однокласників завтра будуть обстежувати. В Ужгороді кількість хворих зросла до 15 осіб.

Дифтерія - це гостре антропонозне інфекційне захворювання з крапельним механізмом передаванням збудника, що характеризується ураженням ротоглотки та дихальних шляхів з розвитком фіброзного запалення, а також токсичним ураженням серцево-судинної та нервової систем, нирок.

Дифтерія передається повітряно-крапельним шляхом. Спершу біль у горлі, наліт, як при ангіні. У складних випадках – стрімке ураження органів дихання, серця, нирок та нервової системи. Згоріти можна за лічені години.

Інкубаційний період 2-7 днів. Зараження відбувається при прямому контакті з хворим або носієм бактерії дифтерії.

Початку хвороби характерний біль в горлі, підвищення температури тіла до 39 градусів.

Уражаються, в першу чергу, слизові оболонки глотки, носа, гортані, мигдалики. Бактерія продукує специфічний екзотоксин, який призводить до омертвінння (некрозу) уражених тканин.

Омертвілі тканини утворюють плівки, які можуть перекривати дихальні шляхи і призводити до кашлю, задухи. Виникає набряк шиї, збільшення лімфовузлів.

При підозрі на дифтерію беруть зішкряб з носа та ротоглотки для виявлення бактерії дифтерії.

Лікування: введення протидифтерійної сироватки. Сироватка наявна в Україні в якості гуманітарної допомоги.

Летальність: 1 з 10 хворих помирає, діти до 5років - 1 з 5 хворих.

Востаннє епідемія дифтерії була в Україні на початку 90х. Тоді захворіли 20 тисяч люлей і 700 померли. 

Профілактика: ВАКЦИНАЦІЯ!

Дітям до 7 років для захисту необхідно мати 4 дози вакцини АКДП чи АаКДП, старше 7 років - 3 дози вакцини АДП-М. Дорослим проводиться ревакцинація кожні 10 років.

Всі необхідні вакцини (АКДП, АДП, АДПм) є в наявності в амбулаторіях.

Вакцинація безкоштовна як для дітей, так і для дорослих!

Турбуйтесь про своє здоров’я! Захистіть себе та своїх рідних!

Прес-секретар Багатопрофільної лікарні Шурко Катерина

Всі новини →