Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Восьмого скликання Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

Акція до Дня української писемності та мови у бібліотеці

10/11/2020

6 листопада напередодні Дня української писемності та мови в Баштанській центральній районній бібліотеці відбулася акція «Будь українцем! Думай, розмовляй, пиши українською». 

Кожна епоха дарує людству нові винаходи і відкриття. Але найбільшим винаходом було письмо. Писемні знаки дали людям можливість зберегти істинне знання. Адже саме завдяки написаному слову люди збагнули світ і своє місце в ньому. За православним календарем 9 листопада вшановують пам’ять Преподобного Нестора-Літописця — послідовника Кирила і Мефодія. Вважається, що Нестор Літописець став прабатьком української писемної мови. Давньою українською мовою написані козацькі державні документи й хроніки, створена самобутня художня писемність епох. 
 
В рамках бібліотечної акції була проведена мовознавча година «Мовою рідною світ пізнаю», на яку завітали старшокласники ОЗЗСО №1. (Захід походив на майданчику біля бібліотеки з дотриманням всіх карантинних вимог, що встановлені в країні через поширення коронавірусної інфекції).
Бібліотекар Валентина Стоянова всім присутнім нагадала про те, що у День української писемності та мови за традицією: покладають квіти до пам'ятника Несторові Літописцю; відзначають найкращих популяризаторів українського слова; заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою; стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика; в бібліотеках презентують книжкові виставки до свята. Також, по Українському радіо у цей день проводять диктант, у якому можуть взяти учать всі бажаючі.
 
Під час заходу присутні познайомилися зі сторінками історії української мови, згадали скорботні дати на тернистому шляху її розвитку, відчули красу рідної української мови. Учні отримали чудову нагоду перевірити свої знання з української мови та дізнатися багато нового з історії її виникнення. 
 
Старшокласники продемонстрували свої знання у мовознавчій інтелект-вікторині «Співуча, барвінкова українська рідна мова» та грі «Мовний швидкодум». Юнаки та дівчата із захопленням приймали участь у мовному змаганні «Рідної мови велич і краса», книжковому калейдоскопі «Слово – то мудрості промінь…» та поетичному паліндромі «Веселкова наша мова». А ще вони знаходили унікальні українські аналоги відомим запозиченим словам шляхом розгадування цікавих ребусів.
 
Працівники бібліотеки підготували книжкову виставку-експозицію «Світлиця слова у безмежжі часу», завдяки якій молодь ознайомилася з безцінними літературними пам’ятками українського народу, що зберігаються у фонді районної бібліотеки: «Повість минулих літ», «Велесова книга», «Енеїда» І. П. Котляревського, «Кобзар» Т. Г. Шевченка та ін. На виставці були представлені художні твори та поезія українських авторів, книжкові видання про історію української мови, вислови та цитати відомих людей про її красу. 
 
Великий український письменник Дмитро Павличко сказав: 
«На все впливає мови чистота,
Зір глибшає і кращають уста,
Стає точнішим слух, а думка ллється,
Як вітром розколихані жита.»
 
Дорогі друзі, маємо сміливість серцем і душею впевнено сказати: «Ми – українці!». Хай усіх нас єднає належність до великого народу! Плекаймо всі разом ту мову, що дісталась нам у спадок від наших пращурів! Любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже мова, як і Україна, — у нашому серці, і починається вона з кожного з нас! 
 

Всі новини →