Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Восьмого скликання Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

До Всесвітнього Дня боротьби з пневмонією

12/11/2020

12 листопада - Всесвітній День боротьби з пневмонією. Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) і Всесвітня організація охорони здоров’я оголосили 12 листопада 2009 днем початку масштабної компанії по боротьбі з дитячою пневмонією.

Прості кроки, які може зробити кожен із нас, допоможуть уникнути запалення легень у себе чи своєї дитини, адже цю хворобу досить легко діагностувати.
 
Пневмонія, або запалення легень, — це форма гострої респіраторної інфекції, що вражає передусім альвеоли (мікропухирці, основний функціональний елемент легень).
 
У здорової людини альвеоли наповнені повітрям, а у хворого на пневмонію в альвеолах накопичуються слиз та рідина, що ускладнюють газообмін і зумовлюють біль під час дихання.
 
Хворий на пневмонію потребує якнайшвидшої діагностики та стаціонарного лікування у спеціалізованих медичних установах.
 
Найчастіші симптоми пневмонії:
 
✔підвищення температури тіла (38–39 °C, рідше — 37,2–37,4 °C), лихоманка;
✔кашель із виділенням слизово-гнійного (зеленкуватого) або навіть гнійного мокротиння, інколи може бути «сухе» покашлювання;
✔відчуття браку повітря, зниження апетиту;
✔втома, сонливість, пітливість;
✔задишка внаслідок фізичного навантаження, інколи біль за грудиною;
✔втягнення грудної клітки — під час вдихання западає її нижня частина (у здорової людини грудна клітка розширюється під час вдихання);
✔свистячі хрипи під час дихання (частіше за вірусних інфекцій).
 
Профілактика пневмонії у дітей і дорослих передбачає:
 
✔щеплення;
✔зміцнення імунітету;
✔достатнє та збалансоване харчування;
✔здоровий спосіб життя;
✔регулярну фізичну активність насвіжому повітрі;
✔дотримання правил особистої гігієни;
✔адекватне лікування інших проблем зі здоров’ям;
✔дослідження середовища .
 
❗️Особливу небезпеку пневмонія становить для дітей. ЮНІСЕФ та ВООЗ визначають це захворювання як провідну причину смертності дітей віком до 5 років.
 
❗️Як зазначають у Всесвітній організації охорони здоров’я (ВООЗ), нині пневмонія є головною причиною смертності неповнолітніх у всьому світі.
 
❗️Щорічно це захворювання забирає життя близько 1 мільйона дітей у віці до п’яти років. Це більше, ніж СНІД, малярія і кір разом узяті. 98% дітей, які помирають від пневмонії, проживають у країнах, що розвиваються.
 
❗❗️Профілактика пневмонії у дітей є одним із основних елементів глобальної стратегії зниження рівня дитячої смертності. Найбільш ефективним методом профілактики пневмонії визнано планову вакцинацію протии Hib-інфекції, пневмококової інфекції, кору та кашлюку.
❗❗❗❗ В цьому році це як ніколи актуальна тема, тому бережіть себе і не хворійте❗❗❗️

Всі новини →