Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Восьмого скликання Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

Вишиванку одягаємо - Україну прославляємо

24/05/2021

Під такою назвою 20 травня в Баштанській публічній бібліотеці відбулася акція з нагоди Всесвітнього дня вишиванки, який вже 15-й рік поспіль українці традиційно відзначають у третій четвер травня. Цього дня працівники книгозбірні прийшли на роботу у барвистих, яскравих вишиванках.

Розпочалася акція вранці на ганку бібліотеки, що був святково прикрашений яскравими кульками. На порозі бібліотеки працювала дошка побажань «Що для мене вишиванка», на якій всі бажаючі висловлювали свої думки. І серед них були такі: «Вишиванка – це пам'ять народу», «Вишиванка – моя любов!», «Вишиванка – Батьківщина, це український народ», «Вишиванка – це українська душа і серце», «Вишиванка – це любов до України», «Вишиванка – це прекрасно переданий наш український код», «Вишиванка – це краса, велич, надія», «Вишиванка – це краса, свіжість, естетика і радість» та інші. В рамках акції було оформлено книжково-ілюстративну виставку «Вишиванка – український оберіг». На виставці були представлені видання, з яких можна дізнатися про історію виникнення Всесвітнього свята вишиванки, ознайомитися з історією національного вбрання українців, символами у вишивках та їх значенням.

Фоє бібліотеки у цей день перетворилось на виставкову залу, в якій розмістилися творчі роботи місцевих вишивальниць Олександри Олександрівни Іванової та Оксани Олександрівни Верби, а також вишиті роботи вихованців гуртка «Чарівниця» Будинку дитячої та юнацької творчості. Виставка під назвою «І сяє в візерунках вишиття…» була облаштована як фото зони для відвідувачів. Гармонійно доповнили виставку зразки українського народного одягу, які були надані нашими партнерами - БДЮТ Баштанської міської ради.

У читальній залі бібліотеки відбулася святкова програма «Вишиванка – вічна пісня барв і кольорів», на який завітали перший заступник голови Баштанської райдержадміністрації Наталія Казаріна, Баштанський міський голова Олександр Береговий, члени літературно-мистецького клубу «Роксолана» та гості бібліотеки. Ведуча заходу бібліотекар Валентина Стоянова розповіла про ювілейний 15-тий День вишиванки, який присвячений українській традиційній музиці та екологічним проблемам України загалом. Потім разом пригадали історію виникнення цього самобутнього свята. Члени клубу подружжя Гребьонкіних - Людмила Георгіївна та Володимир Данилович розповіли про дитячу вишиванку, яка в їхній родині передається через покоління. Привертала особливу увагу експонована в залі старовинна вишита весільна сукня, родинна реліквія майстрині Оксани Верби. Саме Оксана Верба разом зі своїм талановитим сином Кирилом провели для бажаючих майстер-клас з вишивання ланцюжком та стебловим швом.

Під час свята присутні насолоджувалися звуками живої музики, яка лунала у виконанні талановитих викладачів Баштанської дитячої музичної школи Олександра Сушицького, Лариси Шулюк, Ігоря Османова. Інструментальний родинний номер Тетяни та Марії Кострубських розчулив усіх присутніх відомою мелодією «Рідна мати моя», а юний сопілкар Роман Федченко приголомшив усіх емоційним, веселим, професійним виступом. А українська пісня «Вишиванка» у виконанні вокального ансамблю «Гранд-Акорд» гармонійно влилася під час проведення майстер-класу. Привітав піснею і талановитий музикант Олександр Полівода. А пісню «Сорочка вишивана» на слова Василя Шведова, члена літературно-мистецького клубу «Роксолана» виконали Маргарита Попель, Галина Мухіна та автор музики Ярослав Ментинський. На завершення свята всі присутні разом заспівали українську популярну пісню «Два кольори». А на згадку про День вишиванки учасники свята одержали  бібліотечну рекламну продукцію у вигляді сорочки-вишиванки жовто-блакитного кольору.

День вишиванки пройшов у приємній атмосфері творчості, щирості та зацікавленого спілкування, а також створив святковий настрій для мешканців громади та залишив по собі яскраві спогади. Дякуємо всім, хто долучився до свята вишиванки у бібліотеці! Бажаємо, хай у ваших оселях розквітне калина, оживуть квіти і птахи на полотнах! Ми з вами усі – українці, яких об’єднує у велику родину любов до рідної землі, до пісні, до вишивки.

Першоджерело за посиланням

Всі новини →