Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Чому національна ідентичність важлива?

23/05/2024

  Вона допомагає зберегти ментальне здоров’я. Вона задає вектори розвитку. Вона чітко пояснює різницю: хороше / погане, добро / зло, вгору / вниз. Ці поняття можуть здаватися абстрактними. Але саме вони дають людині розуміння, як написати власний сценарій життя.

«Ми всі різні та мріємо про різні речі. Але якоїсь миті стається так, що мрія стає єдиною для всіх. І це залежить від моделі світу. З точки зору суспільного сприйняття людині набагато спокійніше, коли є визначеність. Структурована свідомість, розуміння, що ти частина групи, і спільні цілі допомагають відчувати свою потрібність, свою залученість і свою приналежність. А це і є ідентичність», – зазначила у прямому ефірі на сторінці Координаційний центр КМУ / Mental Health UA Наталія Кривда, докторка філософії, професорка кафедри української філософії та культури Київського національного університету імені Тараса Шевченка, голова Наглядової ради Українського культурного фонду.
Національна ідентичність тісно пов'язана з родинними історіями. Що ви знаєте про своїх бабусь і дідусів? А про прабабусь та прадідусів? А про iнших прапрапра…? Спробуйте разом з родиною пошукати – хто вони? Можливо, серед них були землероби? Або ченці? Чи сільські вчителі?
«Усі ці люди творили Україну протягом багатьох століть. На їх плечах трималася і зараз тримається культура. Такі пошуки пов'язані з когнітивною, ментальною роботою. Знання про себе, історію своєї родини, культуру країни – все це дає народу сили. Ти розумієш, що за твоєю спиною стоять десятки поколінь, які йшли до незалежності. Боролися, жили, вмирали, народжували дітей, співали пісні, в найстрашніших ситуаціях зберігали Біблію і вишиті рушники. І завдяки тому, що вони не здалися та не скорилися ми сьогодні можемо досягти успіхів», – додала Наталія Кривда.
Де шукати стійкість, коли ворог має на меті знищити певну спільноту як націю? Саме у формуванні національної ідентичності. Соціологічні дослідження свідчать, що від початку повномасштабного вторгнення значно більше українців почали пишатися своїм громадянством. Люди вчаться форматувати себе, духовно зміцнюються та зростають.
«Українська ідентичність – вона десь між національним і загальнолюдським. Умовно, на перетині приналежності крові і прийнятих цінностей. Для нас дуже важлива культура, мова, традиція. Але одночасно ми надзвичайно націлені на реалізацію свободи, гідності, демократії, солідарності. І в цьому наша велика перевага. Те, що важливість національної ідентичності починають розуміти тільки зараз – це претензія до системи освіти, яка недостатньо відпрацювала у минулому. Ціле покоління вже в незалежній Україні не мали внутрішньої залученості, прив'язки до своєї батьківщини», – пояснила Наталія Кривда.
Цикл ефірів з фахівцями відбувається у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я, яка впроваджується за ініціативою першої леді Олена Зеленська.
Більше джерел для підтримки себе та людей поруч – на платформі «Ти як?» https://howareu.com

Всі новини →