Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Вашій увазі пропонується щотижнева добірка новин з Брюсселя і не тільки.

10/06/2024

 Вибори до Європарламенту, початок переговорів про членство України в ЄС та автономні торговельні заходи: головні новини тижня з Європи

В ЄС розпочались вибори до Європарламенту
Цього тижня у Європі офіційно розпочались вибори до Європарламенту. У низці країн, громадяни мали можливість дострокового голосування, зокрема в Естонії можна скористатись правом онлайн-голосування з понеділка, 3 червня. У Нідерландах день виборів припав на четвер, 6 червня. У п’ятницю, 7 червня, для жителів Ірландії та Чехії відкрились виборчі дільниці, решта Європи приєднується до голосування на вихідних.
Загалом, близько 360 мільйонів європейців, як очікується, прийдуть на виборчі дільниці, щоб обрати 720 членів наступного складу Європейського парламенту.
Детальніше про вибори – за посиланням https://cutt.ly/WeiM1DrO
12 країн ЄС закликали розпочати переговори про членство з Україною та Молдовою
Про це йдеться в листі до головуючої в ЄС Бельгії, опублікованому виданням Euractiv та низкою інших європейських ЗМІ цього тижня.
«Ми спільно закликаємо до ухвалення Радою ЄС із загальних справ переговорних рамок для України та Молдови не пізніше червня, щоб скликати міжурядові конференції з обома країнами до кінця червня 2024 року», – йдеться в листі.
Лист підписали міністри закордонних справ Чехії, Швеції, Естонії, Фінляндії, Португалії, Латвії, Польщі, Литви, Німеччини, Словенії, Румунії та Словаччини.
Детальніше – за посиланням https://cutt.ly/leiM0GBl
Заходи торговельної підтримки ЄС для України набули чинності
У п’ятницю, 6 червня, набула чинності постанова щодо продовження призупинення ввізних мит та квот на український експорт до ЄС ще на рік. Автономні торговельні заходи (ATЗ) є одними з ключових заходів підтримки економіки України Євросоюзом, який забезпечує доступ до ринку ЄС в умовах повномасштабної агресії росії.
Заходи також враховують занепокоєння зацікавлених сторін ЄС і містять посилений механізм захисту та аварійне гальмо, що застосовується до постачання яєць, птиці, цукру, вівса, кукурудзи, круп і меду. Нові правила діятимуть до 5 червня 2025 року.
Детальніше https://cutt.ly/HeiM01wF
Більше новин читайте на Євроінтеграційному порталі за посиланням: https://eu-ua.kmu.gov.ua/

Всі новини →