Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Європейські вибори, бюджет ЄС та нові санкції проти росії: головні новини тижня

24/06/2024

 Вашій увазі пропонується щотижнева добірка новин з Брюсселя і не тільки.

У ЄС завершились вибори до Європарламенту: що далі?
З 6 по 9 червня європейці обирали своїх представників у Європарламент. Результати голосування можна відслідкувати за посиланням https://cutt.ly/5eaF6ms8
Результати виборів визначатимуть, як виглядатиме новий склад Парламенту і хто очолить нову Єврокомісію. Протягом декількох тижнів після виборів новообрані євродепутати формуватимуть політичні групи.
Новий законодавчий термін офіційно розпочнеться 16 липня, у перший день першого пленарного засідання нового Парламенту. Під час першої пленарної сесії євродепутати оберуть нового Президента, Віцепрезидентів і квесторів та визначать кількість євродепутатів, які будуть засідати в кожному парламентському комітеті.
Пізніше цього року євродепутати голосуватимуть за обрання нового Президента Європейської Комісії, запропонованого лідерами країн ЄС. Парламент обере Президента Комісії абсолютною більшістю голосів шляхом таємного голосування. Новопризначений Президент Комісії та країни ЄС згодом запропонують кандидатів на посаду Єврокомісарів.
Новий Голова Європейської Ради обирається її членами, главами держав або урядів країн ЄС, кваліфікованою більшістю і має вступити на посаду 1 грудня.
Детальніше про європейські вибори за посиланням https://cutt.ly/WeaF6M1D
Європейська Комісія запропонувала річний бюджет ЄС на 2025 рік
Єврокомісія запропонувала річний бюджет ЄС на 2025 рік у розмірі 199,7 млрд євро. Проєкт бюджету 2025 передбачає зокрема і стабільну та передбачувану підтримку Україні. Так, пропонується, що 4,3 млрд євро будуть доступні у вигляді грантів в рамках Програми для України, а також 10,9 млрд євро у вигляді кредитів.
Зазначається, що бюджет передбачає спрямування коштів туди, де вони можуть принести найбільшу користь, у співпраці та відповідно до потреб держав-членів ЄС і партнерів у всьому світі, щоб зробити Європу більш стійкою та пристосованою до майбутнього на користь громадян та бізнесу ЄС.
Детальніше з пропозицією ЄК можна ознайомитись за посиланням https://cutt.ly/yeaGqtKD
Країни ЄС узгодили 14-й пакет санкцій проти росії
Посли ЄС узгодили «потужний і суттєвий» 14-й пакет санкцій у відповідь на російську агресію проти України. Про це повідомило головування Бельгії в Раді ЄС.
Цей пакет передбачає нові цілеспрямовані заходи та максимізує вплив існуючих санкцій, закриваючи лазівки.
Заява за посиланням https://cutt.ly/XeaGqkDg
фБільше новин читайте на Євроінтеграційному порталі за посиланням: https://eu-ua.kmu.gov.ua/

Всі новини →