Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Відділ забезпечення взаємодії з органами місцевого самоврядування Баштанської районної військової адміністрації пропонує Вашій увазі добірку важливих рішень, які ухвалив Уряд чи Парламент, на які органам місцевого самоврядування варто звернути увагу

01/07/2024

25 червня, в день коли почалися офіційні переговори про вступ України до Європейського Союзу, Президент України підписав євроінтеграційний Закон про міжнародне співробітництво місцевого самоврядування (законопроєкт №9450), який дозволить громадам і регіонам у спрощеному та більш широкому форматі працювати з фондами ЄС, залучати їхні кошти.
 
Рішення Парламенту
Серед важливих для місцевого самоврядування рішень, які Верховної Ради України в червні ухвалила в цілому, варто згадати такі:
 
18 червня Верховна Рада України ухвалила в цілому проєкт Закону №9559-д «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування у період дії воєнного стану». Законопроєкт пропонує дозволити органам місцевого самоврядування надавати фінансову та матеріальну підтримку сектору безпеки і оборони у період дії воєнного стану. Важливо, що ця норма діє на всі закупівлі для сектору безпеки і оборони, які органи місцевого самоврядування здійснили з 24 лютого 2022 року. Законопроєкт знаходиться на підписі у Президента.
 
20 червня Верховна Рада України ухвалила в цілому урядовий проєкт Закону №4254 «Про публічні консультації». Законопроєкт забезпечує право на участь в управлінні публічними справами, визначає правила проведення публічних консультацій, їхні терміни, форми та принципи. Зараз проєкт закону на підписі у Президента, щоправда, чинності він набуде лише за рік після завершення воєнного стану.
 
Нагадаємо також, що на підписі у Президента є ще два важливих для місцевого самоврядування законопроєкти, ухвалені Парламентом раніше цього року:
 
Закон щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування (законопроєкт №7283), який передбачає, що порядок ініціювання, проведення та застосування механізмів місцевої демократії регулюється органами місцевого самоврядування у статутах громад або окремих рішеннях місцевих рад.
Закон, який має повернути органам місцевого самоврядування повноцінне право замовляти ремонти чи комплексне відновлення об’єктів соціальної та виробничої інфраструктури, а також житлових будинків (законопроєкт №10202).
Перше читання в парламенті в червні пройшли такі законопроєкти:
 
5 червня Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проєкт Закону№10284 про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання участі державних органів та органів місцевого самоврядування в реалізації програм та проєктів міжнародної технічної допомоги та транскордонного співробітництва. Цей законопроєкт пропонує доплачувати працівникам органів місцевого самоврядування, обласних та районних адміністрацій з коштів, залучених через проєкти міжнародного співробітництва.
 
20 червня Верховна Рада України ухвалила за основу проєкт Закону №11155-1 «Про внесення змін до статті 15 Закону України «Про гуманітарну допомогу» щодо переліку набувачів гуманітарної допомоги». Серед іншого, законопроєкт врегульовує проблеми отримання та використання гуманітарної допомоги комунальними підприємствами громад.
 
6 червня Верховна Рада України ратифікувала Ukraine Facility Plan – план комплексного відновлення та змін на період 2024-2027 років. Цей план визначає зобов’язання України з втілення реформ на період до кінця 2027 року, що є умовою для наступних траншів макрофінансової допомоги від ЄС загальним обсягом 50 млрд євро.
 
Рішення Уряду
 
4 червня Кабінет Міністрів України затвердив розподіл субвенції з державного до місцевих бюджетів на ремонт і будівництво укриттів у школах. Фінансування отримають 50 проєктів ремонту і будівництва укриттів переважно у 8 прифронтових і прикордонних із росією областях. Загальна вартість цих проєктів — 2,19 млрд грн.
 
4 червня Уряд затвердив також новий Порядок надання державного стимулювання створення та функціонування індустріальних парків. Він передбачає надання коштів на будівництво об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури, необхідних для створення та функціонування індустріальних парків, а також компенсацію за приєднання до інженерно-транспортних мереж.
 
13 червня Кабінет Міністрів України затвердив новий Порядок функціонування державної системи моніторингу довкілля та її підсистем. Документ замінює застаріле Положення 1998 року та визначає його нову структуру. Тепер вся інформація про стан компонентів довкілля буде підлягати системному спостереженню на чотирьох рівнях – від національного до об’єктового.

 

Всі новини →