Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Увага! Спалах африканської чуми свиней на території району

02/07/2024

Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє, що відповідно до звіту про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу ВЛ Миколаївської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби від від 01.07.2024р. № 001486п.м./24 в дослідженому зразку виявлено ДНК вірусу АЧС, який був відібраний від трупа свині в некомерційному підсобному господарстві ПП «СТОКОЛОС», с. Висунськ Баштанського району. Всього там загинуло 25 голів свиней.

Сьогодні, 2 липня, під головуванням начальника Баштанської районної військової адміністрації Владислава Дмитріва було проведено позачергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Баштанській РВА.
Під час засідання були прийняті такі рішення:
оголосити територію некомерційного підсобного господарства ПП «СТОКОЛОС», вул. Загороднього, 29, с. Висунськ Березнегуватської селищної ради Баштанського району неблагополучною щодо африканської чуми свиней, визначити епізоотичним вогнищем та встановити карантин з 02.07.2024р.;
встановити зону захисту в радіусі 3 км від епізоотичного вогнища, до якої включити с. Висунськ Березнегуватської селищної ради;
зоною спостереження (нагляду) радіусом 5 км від зовнішніх меж зони захисту визначити населені пункти с. Пришиб та смт Березнегувате Баштанського району;
затверджено «План заходів щодо недопущення поширення та ліквідації африканської чуми свиней в епізоотичному вогнищі території некомерційного підсобного господарства ПП «СТОКОЛОС», зонах захисту та спостереження».
Згідно затвердженого плану проводяться відповідні заходи, а саме: вилучення, умертвіння та спалення наявного свинопоголів’я в некомерційному підсобному господарстві ПП «СТОКОЛОС»; дезінфекція території, де перебували хворі свині та транспорт, що був залучений у виконанні заходів; проводиться облік свинопоголів’я в зоні захисту (с. Висунськ) та зоні спостереження (с. Пришиб та смт Березнегувате) з врученням попередження власникам про заборону продажу, переміщення, вигульного (вільного) утримання та безконтрольного забою свиней.
Протягом 10 днів буде здійснено відбір зразків сироватки крові не менше 10% наявного поголів’я свиней в приватних домогосподарствах села Висунськ для прижиттєвої діагностики на африканську чуму свиней в Миколаївській регіональній державної лабораторії Держпродспоживслужби.
Крім цього, забезпечено патрулювання території зони захисту (с. Висунськ) з метою запобігання ввезення чи вивезення з господарств усіх форм власності живих свиней, продукції з них та репродуктивного матеріалу протягом 40 днів з дня проведення дезінфекції в спалаху (неблагополучному пункті); проводиться роз’яснювальна робота щодо вжиття заходів для профілактики чи у разі підозри виникнення АЧС.
Забороняється торгівля на ринках живими свинями та продуктами з них, крім отриманих на забійних та переробних підприємствах, які мають експлуатаційний дозвіл, за наявності супровідних ветеринарних документів.
 
На підставі винесених рішень на засіданні комісії з розглянутих питань, надіслані доручення відповідним службам та організаціям до обов'язкового виконання.

Всі новини →