Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Миколаївці вийшли на Меморіальний марш на згадку про загиблих афганців

15/02/2015

Сьогодні, 15 лютого, в День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та з нагоди 26-ї річниця виводу військ з Афганістану, сотні миколаївців вийшли на Меморіальний марш ветеранів. За традицією, марш розпочався біля обласного Палацу культури. На чолі колони – БТР, поряд крокували курсанти військової кафедри Миколаївського національного університету ім. В.Сухомлинського, вони несли фотографії всіх миколаївських військовослужбовців, які загинули в Афгані та прапори військових підрозділів. Поряд з військовими, афганцям, воїнами-інтернаціоналістами, ветеранами  в Марші взяли участь і перший заступник голови облдержадміністрації Микола Романчук, заступник голови облради Олександр Смирнов, перший заступник міського голови Юрій Андрієнко.  

Пройшовши головню вулицею міста, учасники ходи прийшли до пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам у парку Перемоги. Мітинг-реквієм розпочали з хвилини мовчання в пам'ять про тих, хто не повернувся з поля бою в Афганістані та на Донбасі.

Голова Миколаївської обласної спілки воїнів-інтернаціоналістів та запасу Юрій Соловей, звертаючись до своїх побратимів, сказав: «Минуло 26 років, ми постаріли, але все одно Афган залишився у нашому серці. Наше життя він розділив на дві половини: до і після. Пам'ятаєте, як ми 18-20-річними юнаками різко подорослішали, потрапивши на війну? На жаль, минуло 26 років і в нашій рідній Україні знову йде війна, знову гинуть молоді хлопці, знову повертаються покаліченими. Так, зараз з'явилася надія на мир, крихка надія – але вона з’явилася. І я хочу, щоб для нас для всіх жителів Миколаєва, громадян України настав вічний мир, щоб ми не знали, що таке розриви снарядів, щоб небо над нами завжди було чисте та ясне».

В свою чергу перший заступник голови Микола Романчук згадав ті страшні події, які відбулися 26 років потому, по тисячі юних військовослужбовців, які ціною власного життя боролися за мир. Він впевнений, що забути ті події – злочинно.

«Це забути – не можна, це наша пам’ять про те, що таке життя, земля, Батьківщина, які треба цінувати, любити та захищати. Ми навіть уявити не могли, що в Україну прийде війна. Ще року цієї війни не минуло, а ми у сьогодні в Снігурівці вже ховаємо 79-го бійця, завтра – у Очакові. У сьогоднішній війні серед загиблих більше 100 воїнів-афганців, які тоді воювали та захищали мир, а сьогодні, стоячи попереду, повели за собою молодих хлопців. Той, хто не знає історію – не має майбутнього. Сьогодні наше майбутнє – в єдності, цілісності України».

Він згадав всі миколаївські військові підрозділи, які доблесно захищають Україну. «Вже завтра 19-й територіальний батальйон відправиться виконувати свій військовий обов’язок. Вони йдуть туди добровольцями, разом із воїнами-афганцями, які захищають їх своїм тілом, адже вони мають досвід, вони мужні і свою бойову підготовку передають нашим солдатам».

Митрополит Миколаївський і Очаківський Питирим відслужив панахиду за всіма загиблими. Мітинг завершився покладанням квітів до пам’ятника, після чого всіх бажаючих пригощала справжня польова кухня.

Фотографії Меморіального маршу ветеранів та  мітингу-реквієм.

Всі новини →