Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Вадим Меріков зустрівся з Послом з питань координації допомоги Посольства США в Україні Кліффордом Бондом

19/02/2015

Питання вимушених переселенців, соціально-економічної ситуації, інвестиційного клімату та реалізації реформ по децентралізації влади в регіоні обговорили сьогодні, 19 лютого, голова облдержадміністрації Вадим Меріков з Послом з питань координації допомоги Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні Кліффордом Бондом.

У зустрічі також взяли участь заступники Миколаївського міського голови Юрій Андрієнко та Євген Шевченко, директор департаменту соціального захисту населення ОДА Ольга Сивопляс, заступник директора департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму ОДА Зульфія Капуста, директор Місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Джед Бартон, співробітник Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Орен Мерфі.

«Ми вдячні американській владі за підтримку українського народу. У такий важкий час для України ви надаєте достатньо велику підтримку, як політичну, так і матеріальну», – сказав Вадим Меріков. Він розповів іноземним гостям, що Миколаївщина прийняла більше 8 тисяч вимушених переселенців зі сходу країни та АР Крим, ще більше 1 тисячі переселенців Миколаївщина готова прийняти. Для цих людей вже наповнюється банк продуктів харчування, необхідних речей та предметів першої необхідності. З усієї кількості переселенців додому повернулися тільки 221 людина. Не менш важливе питання – підтримка військовослужбовців та їхніх сімей. Зараз в Миколаївській області сконцентрований великий військовий контингент, також велика кількість миколаївців була мобілізована. Вже підготовлений та переданий на розгляд до Кабінету Міністрів України список недобудованих об’єктів. Голова облдержадміністрації зазначив, що відновлення таких об’єктів дасть можливість розмістити на проживання не тільки вимушених переселенців, а й військовослужбовців та їхніх сім’ї. Зараз в області проходить 1-й етап 4-ої хвилі мобілізації, але вже сьогодні Миколаївщина активно готуються до демобілізації військовослужбовців: це і реабілітація, і психологічна допомога, і забезпечення житлом та працевлаштування. 

Кліффорд Бонд подякував за велику роботу з вимушеними переселенцями та відзначив успіхи Миколаївської області у цьому напрямку. Він зазначив, що в прикордонних до зони АТО територіях – Дніпропетровській та Харківській областях ситуація складніша, до них прибуває більша кількість переселенців і вони вже вичерпали свої можливості в цьому питанні.

Обговорили і питання економічного розвитку. Вадим Меріков акцентував увагу, що новий обласний бюджет збільшений на 5,2%, а також цього року передбачено бюджет розвитку – 52 мільйони гривень, які будуть направленні на соціальну сферу. Він розповів, що за перший місяць поточного року зібрано більше 158 мільйонів гривень податкових надходжень, що на 14 мільйонів гривень більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Вадим Меріков зазначив, що Миколаїв – це місто-порт, тому саме розвиток морегосподарського та аграрного комплексів є пріоритетними.  Керівник області розповів про інвесторів, які вже цього року планують закінчити реалізацію інвестиційних проектів – це і американська компанія «Bunge», і компанія «Nobel». 

Кліффорд Бонд розповів, вчора відвідав Херсонську області, а сьогодні в Миколаєві планують впродовж дня зустрічатися як з підприємцями, так і з представниками громадськості та засобів масової інформації. «Ми хочемо налагодити співпрацю з міською та обласною адміністраціями. Ми впевнені, що ряд питань варто розглядати більш глобально, не в межах однієї області, а в ракурсі цілого регіону».

Посла з питань координації допомоги Посольства США в Україні цікавила і ситуація з Центрами надання адміністративних послуг. За словами Вадима Мерікова, щодня проводиться моніторинг діяльності Центрів, адже головними проблемами в наданні якісних послуг населенню є недостатня кількість професійних працівників, людський фактор, який тягне за собою корупцію. Він висловив сподівання, що спільними зусилля вдасться подолати всі негаразди та налагодити роботу даних Центрів.

Кліффорд Бонд зазначив, що вони готові допомагати в цьому питанні. Він зазначив, що найголовніша проблема в Україні – це корупція, саме тому вони беруть участь у процесі створення Антикорупційного комітету і наполягають на тому, щоб розпочати активну роботу цієї структури, не чекаючи повного укомплектування штату працівників.

Вадим Меріков зазначив, що проблема корупції – це хвороба суспільства. «Країна 23 роки жила в корупційних схемах, тому вкрай необхідні найрадикальніші реформи для того, щоб вилікувати суспільство. Я сподіваюсь на підтримку міжнародного співтовариства і на рішучі дії нашого Уряду».

Також він акцентував увагу, що зараз вкрай необхідна політична децентралізація, слід передавати повноваження на місяця, а для цього слід перш за все провести місцеві вибори.

Наприкінці зустрічі Кліффорд Бонд подякував, перш за все, за формат зустрічі, оскільки була можливість поспілкуватися як з міською, та і з обласною владою.

«Я задоволений зустріччю з губернатором та заступниками міського голови в плані розвитку економічного, портового та сільськогосподарського потенціалу області та міста. Вже наступного місяця я направлю відповідний лист, де викладу своє бачення щодо можливих сфер для співпраці. У Києві зараз активно обговорюють питання децентралізації, і у той час, коли повноваження передаються з центру на місця, важливо щоб більше допомоги  надходило до регіонів. Саме підготовка до цих заходів сприяла нашому візиту». 

Всі новини →