Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Вадим Меріков: Громада сама визначатиме, як наповнювати свої бюджети і як їх використовувати

13/05/2015

Економічна децентралізація дала можливість збільшити приріст бюджетів, як у містах обласного значення, так і в районах. Про це розповів голова облдержадміністрації Вадим Меріков під час розширеного засідання робочої групи з підтримки та впровадження заходів з добровільного об'єднання територіальних громад Миколаївської області.

«Я згадую прийняття бюджету області в 2015 році. Скільки було критики від депутатів і експертів. Говорили про те, що з таким бюджетом ми не зможемо існувати, наші громади загинуть, закриються дитсадки та школи. На сьогоднішній день ми бачимо зовсім іншу ситуацію. Сьогодні, перший етап децентралізації влади - економічний, вже дав позитивні результати. Ми вже спостерігаємо, що місто Миколаїв, місто Первомайськ не беруть кредити на ремонт доріг».

За його словами, в Миколаєві - приріст надходжень до бюджету порівняно з 2014 роком - 33,3%, в Первомайську - 65%, така ж тенденція спостерігається і в районах, він розповів, що у Веселинівському - 69%, а в Кривоозерському - 64% приросту.

«Ми з вами працюємо в період політичних, економічних, адміністративних реформ. Це складно і це важливо. Але ми на правильному шляху. Проводити реформи в такий складний час дуже непросто, але треба розуміти, що альтернативи реформі місцевого самоврядування немає. Дана реформа важлива і необхідна для соціально-економічного розвитку нашого регіону та України. Світовий досвід, зокрема європейський, свідчить про важливість децентралізації влади в регіонах. Особливо важливий і корисний нам досвід центральноєвропейських країн, які так само були разом з нами в соцтаборі. І які за останні роки зробили прорив за рівнем життя. Найяскравіший приклад - це Польща. Ми з вами пам'ятаємо Польщу 80-х років, пам'ятаємо Польщу 90-х років, ми з вами знаємо Польщу 2000-х років», - зазначив Вадим Меріков.

Вадим Меріков акцентував увагу, що реформи дадуть можливість на місцях створити самодостатні територіальні громади, які отримують всі необхідні права і повноваження для розвитку певної території. «Громада сама визначатиме - як наповнювати свої бюджети і як їх використовувати. Жителям громади завжди легше визначити пріоритети, поставити завдання і контролювати виконання».

Про реалізацію реформ на місцях розповіли і керівники районів. Так, за словами голови Жовтневої РДА Вікторії Москаленко, підготовлено ряд пропозицій. Так, по проекту в районі передбачається 4 територіальні громади. Планується, що найбільшою громадою стане Воскресенська - 20 тисяч населення, яка буде включати в себе такі села: Мішково-Погорілове, Пересадівка, Калинівка, Михайло-Ларине, Грейгове. У Шевченківську громаду увійдуть - Зеленогайська, Новомиколаївська, Бармашівська, Партизанська сільські ради. Первомайська громада - Первомайська селищна, Мирнівська сільська ради, село Червоне від Грейгівскої сільської ради, так як територіально воно знаходиться ближче. Четверта громада буде включати в себе Лиманівську, Галицинівську, Прибузьку, Українківську сільські ради. Також, згідно з планом, села Капустине і Коларово планують віднести до міста Миколаєва.

Як розповів голова Веселинівської РДА Анатолій Філімонов, у проекті району планується 6 об'єднаних територіальних громад.

За словами голови Березнегуватської РДА Владислава Дмитріва, який сам був сільським головою, дуже важливо, щоб громада самостійно могла вирішувати свої проблеми. На сьогодні, згідно перспективного плану, в районі може бути створено 5 громад, які будуть самодостатніми. «Виходячи з будинку, ми стежимо за тим, щоб вимкнути газ і світло. Маючи 20 дітей у школі, утримувати 12 вчителів та опалювати 2 поверхи - не раціонально. Реформа давно вже назрівала, це і економічно і соціально обґрунтовані дії, кожен з нас знає, який непотрібний апарат доводиться утримувати», - підкреслив Владислав Дмитрів.

Голова Миколаївської РДА Алла Воробйова впевнена, що дуже важливо враховувати і географічне розташування територій.

Всі керівники районів зазначили, що є нерозуміння з боку сільських голів, які більшою мірою переживають за свої робочі місця і зарплати, і не думають про переваги об'єднання.

«Офіс вже розпочав роботу і зробив перші кроки назустріч у вирішенні тих проблем, з якими стикнулися місцеві громади. Завдання, що поставлене державою, зокрема Миколаївській області, є непростим. Мова йде про спротив тим реформам, очевидність та доцільність яких вже доведена», - зазначив керівник Офісу реформ Валентин Бойко.

У свою чергу, голова облдержадміністрації Вадим Меріков акцентував увагу, що рішення буде за громадою. А також сказав: «У 2013 році на площі вийшли мільйони людей, в 2014 році пролилася кров за наше з вами майбутнє, за майбутнє України, за соціально-економічний розвиток України. Це прагнення народу України. На жаль, за всі роки незалежності, влада в Україні так і не зважилася на структурні реформи. Зараз нам треба не тільки надолужувати цей час, а й приводити рішення до дії. І робити це треба у співпраці з місцевими громадами».

Всі новини →