Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Вадим Меріков обговорив з Олександром Квіташвілі актуальні питання сфери охорони здоров'я

27/06/2015

Питання медичної реформи, кадрової політики, корупції та бюрократичної тяганини обговорили сьогодні голова облдержадміністрації Вадим Меріков, його заступник Оксана Янішевська з Міністром охорони здоров'я України Олександром Квіташвілі.

Вадим Меріков розповів, що цього року вдалося погасити кредиторську заборгованість ще 2012 року за придбання медичного обладнання, вирішена й проблема із закупівлею інсуліну. «З обласного бюджету виділено фінансування на сферу охорони здоров'я, але цих коштів недостатньо. Я вважаю, що необхідно передавати медичні установи до муніципальної власності. В рамках реалізації децентралізації місцеві бюджети будуть отримувати більше коштів і зможуть утримувати такі установи», – зазначив керівник області.

Вадим Меріков впевнений, що основна проблема медицини – корупція. «На превеликий жаль, головні лікарі просто засиділися. Кожен з них просто звик жити за рахунок лікарні, медичний заклад перетворився на приватне підприємство. Це сьогодні одна з найбільших проблем. За статистикою, в наших поліклініках за рік проводиться 4-5 тисяч процедур. Але ж ми знаємо, що набагато більше людей відвідує медичні установи, а значить, комунальні установи використовують як приватні клініки. Упевнений, що все залежить від керівника, повинні приходити молоді, професійні фахівці», – розповів він.

Цікавило Вадима Мерікова і питання медичного страхування, адже це дало б можливість підняти рівень послуг, що надаються. 

Міністр розповів, що першочерговим етапом має стати прийняття законопроекту про медичну реформу. Він сподівається, що наступного тижня законопроект буде розглянутий у парламенті. За його словами, в повній мірі впровадити медичне страхування неможливо тільки за рахунок державної страховки і без оптимізації мережі лікарень. Олександр Квіташвілі відзначив позитивний приклад впровадження медичного страхування в місті Вознесенськ.

Обговорили й питання будівництва перинатального центру. Міністр зазначив, що поки не буде гарантованого фінансування для будівництва, починати такі проекти не варто. Він навів негативні приклади того, як в деяких регіонах досі не можуть завершити такі проекти через відсутність коштів, а закуплене спеціалізоване обладнання неможливо використовувати. «Можливо, цей проект буде запланований нами на 2016-2017 роки і тільки під гарантовані кошти. Сьогодні бюджет розвитку області вперше за 4 роки складає більше 50 мільйонів гривень, а за підсумками 6 місяців він може скласти більше 70 мільйонів гривень. Крім того, з державного Фонду регіонального розвитку наша область отримала 65 мільйонів гривень. Тому у нас є кошти для реалізації інфраструктурних проектів, в тому числі і в сфері охорони здоров'я», – сказав Вадим Меріков.

Після зустрічі з міністром Вадим Меріков поспілкувався з представниками громадськості, які прийшли розповісти про корупційні схеми в медичній сфері.

Всі новини →