Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

В’ячеслав Бонь: В результаті реформи децентралізації на першому місці в державі будуть інтереси громади

01/12/2015

 Про це заступник голови облдержадміністрації В’ячеслав Бонь  заявив сьогодні, 1 грудня, під час інформаційного заходу з питань обговорення змін до Конституції в частині децентралізації влади.

На обговоренні були присутні директор Офісу Реформ Валентин Бойко, керівник апарату облдержадміністрації Андрій  Ничипорчук та голови райдержадміністрацій.

Захід проводиться програмою «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках співпраці з Верховною Радою України та на сприяння розробці та впровадження реформ в Україні.

«В результаті впровадження реформи децентралізації на першому місці в державі стануть інтереси громади. Весь час за місцеву громаду вирішували центральні органи влади – покласти плиту біля пам’ятника Леніну, чи вставити вікна в дитячому садку. Це має піти в забуття так само, як і той факт, що рівень життя регіонів на пряму залежав від того, з якого регіону Прем'єр-міністр чи Президент. Ми добре пам’ятаємо ті часи, коли регіон, який заявляв що він практично годує всю країну, насправді з бюджету отримував значно більше ніж віддавав. Так не має бути», - сказав заступник голови облдержадміністрації.

За його словами, починаючи з 2004 року кожен політик заявляв, про впровадження реформ децентралізації і передачу повноважень на місця:

«Насправді, приходячи до влади, вони лише забирали ще більше повноважень до центральних органів влади. Сьогодні ж, це перша влада Президента, Прем'єр-міністра і Верховної Ради України, яка в цьому напрямку робить реальні кроки і перейшли від слів до справи», - додав В’ячеслав Бонь.

Перед загальним обговоренням, головний спеціаліст Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лідія Євтушенко   представила законопроект Президента України «Про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади», а народний депутат України першого скликання Володимир Крижанівський представив в історичному аспекті порівняльну перспективу внесених змін до Конституції України.

Володимир Крижанівський привітав учасників заходу та розповів, що програма USAID РАДА знаходиться під орудою американського агентства, яке займається в Україні виключно одним питанням - вироблення демократичних принципів і засад побудови української держави та громадянського суспільства, навів конкретні приклади створення територіальних громад у деяких областях України, обґрунтував економічну доцільність створення цих адміністративно-територіальних одиниць та закликав спільними зусиллями виробити заходи, які дозволять віднайти підходи в організації державного управління на місцях за принципами децентралізації.

 

Всі новини →