Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

У Миколаївській області дано старт громадським наглядовим радам

18/05/2016

Сьогодні, 18 травня, в облдержадміністрації презентували проект громадських наглядових рад в лікарнях, першим пілотним стане обласна лікарня.

 «Цей пілотний проект громадських наглядових рад - перший в Україні. Прийнято, що ми разом з Офісом розвитку Миколаївщини втілюємо це в життя. Це європейська практика, коли незалежний орган контролює роботу медустанов. Для мене дуже важливо, щоб ми якомога швидше побороли корупцію, яка присутня в лікарнях, адже, на жаль, збільшилася кількість скарг і звернень до правоохоронних органів», - сказав голова облдержадміністрації Вадим Меріков.

Він зазначив, що готовий до спільної активної плідної роботи в цьому напрямку вже через місяць хоче заслухати перші результати, після чого винести проект рішення про такі наглядові органи на розгляд депутатів.

У свою чергу глава організації «Медичний контроль» і консультант Офісу розвитку Миколаївщини Ігор Щедрін подякував керівникам області та народним депутатам, які підтримали ініціативу і допомагають впроваджувати її в життя.

Він розповів, що проект закону 2309а-д про автономізацію медичних установ вже пройшов перше читання у Верховній Раді. Цим законом передбачається створення громадських наглядових рад при закладах охорони здоров'я. Уже в 2017 році всі заклади охорони здоров'я, комунальні та державні підприємства охорони здоров'я будуть зобов'язані створити громадські контрольно-наглядові органи, які будуть захищати інтереси громади.

«До цього процесу поки що повною мірою не готові ні пацієнти, ні лікарі. І дуже важливо, перед тим як цей процес буде працювати, запустити пілот, який допоможе зрозуміти, як взаємодіяти в нових умовах. Важливо апробувати наглядові ради, запустити їх в різних форматах і зрозуміти, який оптимальний склад такого органу, щоб не було корупції, зловживання, щоб ефективно використовувалися кошти, а закупівлі проходили прозоро», - сказав він.

Ігор Щедрін розповів про механізм роботи наглядової ради, до якої можуть увійти фахівці, представники громадських профільних організацій та органів влади.

Голова обласної ради Вікторія Москаленко зазначила, що поки проект буде реалізовуватися в рамках громадських ініціатив.

«Цей контроль стане формою відкритого, прозорого і зрозумілого зв'язку між пацієнтами і лікарями. Побачивши позитивні результати, ми винесемо рішення на розгляд обласної ради, яка дасть більше повноважень новоствореному органу », - сказав вона.

За словами начальника управління охорони здоров'я Маргарити Капусти, вони повністю готові до реалізації такого проекту. «Якщо ми прагнемо до європейського рівня життя і європейського обслуговування, то природно потрібно впроваджувати таку практику, і радує, що Миколаївська область стала пілотною в цьому питанні. Ми повністю готові до співпраці».

Всі новини →