Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Миколаївщина декомунізується: Новий список топонімів подали на розгляд Вадима Мерікова

20/05/2016

В рамках декомунізації в Миколаївській області буде перейменовано 310 вулиць, провулків, скверів, парків, а також демонтовано 101 пам’ятник, монумент, погруддя, меморіальна дошка комуністичної епохи. Так, в місті Миколаєві може з’являться проспект Героїв України, вулиця Андрія Антонюка та Георгія Гонгадзе та буде демонтовано постамент від пам’ятника на площі Соборній.

Про це сьогодні, 20 травня, розповів начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Станіслав Мартиросов, який  розповів про результати громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків, парків, скверів.

Він нагадав, що з 21 травня 2015 року розпочався процес декомуніцізії. До 21 лютого поточного року «м’яч» був на полі міських органів влади, після чого перейшов до обласної влади.

Що стосується обговорення, яке стартувало в нашій області 18 березня та завершилось 18 травня, то в ньому могли взяти участь усі охочі. Так, в електронних консультаціях по різним назвам вулиць прийняло участь від 2 до 800 людей. Окрім обговорення на офіційному сайті обласної адміністрації надійшло більше 30 письмових звернень та пропозицій. Станіслав Мартиросов зазначив, що оголошення про обговорення будо опубліковано у всіх засобах масової інформації, а в деяких неодноразово.

Головний  принцип перейменування об’єктів топоніміки, перед усім, спиралася на Закони України: «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті», роз’яснення та рекомендації Українського інститут національної пам’яті, рекомендації науковців та краєзнавців, пропозиції небайдужих громадян.

У обласному центрі заплановано перейменувати 25 вулиць, провулків, скверів. Так, вулицю Батуріна перейменують у вулицю Олеся Бердника, Паризької Комуни у вулицю Георгія Гонгадзе, провулок Островського у провулок Феодосія  Камінського, вулицю Піонерську у Андрія Балагана, провулок Піонерський у провулок Марії Рибальченко, вулицю Коларівську (Тернівка) у вулицю Бойка-Блохіна, вулицю Коларова (Тернівка) у вулицю Ілька Борщака, вулицю Жукова у Андрія Антонюка, провулок Радгоспний (Тернівка) у провулок Героїв Крут, вулицю Терешкової у Пилипа Орлика, вулицю Ватутіна у Гетьмана Сагайдачного, Ленінградську у вулицю Олега Ольжича, вулицю Кіровоградську (Тернівка) у Омеляновича-Павленка, проспект Героїв Сталінграду у проспект Героїв України, вулицю Червонодонську (Матвіївка) у вулицю Сергія Гайдученка, вулицю Іванова (Тернівка) у Втората, вулицю Радсадівську (Мала Корениха) у вулицю Віктора Скаржинського, Островського у вулицю Юрка Тютюнника, провулок Радсадівський у провулок Григорія Ґе, вулицю Гмирьова у вулицю В’ячеслава Чорновола, сквер Гмирьова в Університетський, провулок Литовченка у провулок Богоявленського повстання, вулицю Горького у Дмитра Яворницького, вулицю Правди у вулицю Олега Григор’єва, провулок Січневий у провулок Петра Саранчука.

Станіслав Мартиросов зазначив, що підготовлено проект розпорядження голови облдержадміністрації, яке буде підписане вже сьогодні. Крім того, в документі визначено 101 пам’ятник, монумент та меморіальна дошка комуністичної епохи, що підлягають демонтажу та які не були демонтовані органами міської влади.

Тож демонтажу підлягає постамент пам’ятника В.Леніну, на площі Соборній, пам’ятний знак чекістам на проспекті Центральному та Садовій, пам’ятний знак Ленінському комсомолу у парку «Юність» (просп. Богоявленський), пам’ятник борцям за владу Рад (площа Адміралтейська), пам’ятник Г.Петровському в парку «Народний сад», пам’ятник І. Чигрину на перетині проспекту Богоявленського та Пограничної, Обеліск бійцям Червоної Армії, які загинули при переході через Сиваш в Аркасівському сквері, пам’ятник О. Гмирьову у сквері Гмирьова, пам’ятник О.Гмирьову на вулиці Індустріальній.

Всі новини →